Од претерано гледање во телефонот може да се разболите

Лекарите предупредуваат дека прекумерната употреба на мобилните телефони и долгото зјапањето во него може да доведе до сериозни заболувања.

Конкретно, најмногу страда вратот поради тоа што при сурфањето на интернет и пишувањето на пораки главата е во поднавалена положба и се јавува т.н продолжен врат.

Тоа предизвикува болки во вратот што создава притисок и болки во главата. Лекарите објаснуваат дека главата на човекот е тешка скоро пет килограми и секое навалување го напрега вратот се до пршлените.

Тоа создава притисок кој може да има трајни последици по здравјето.

Пита од компири

Пита од компири

Послужете со јогурт и уживајте!

СОСТОЈКИ:

500 гр рендан компир

200 гр брашно

1-2 јајца

1 мала главица кромид, сечкан

3 чешниња лук

200 гр кисела павлака

бибер

сол

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Во изренданите компири додајте 1-2 јајца, сечкан кромид и лук, сол, бибер, масло и сѐ добро изедначете.

Плехот добро намастете го со масло па ставете во рерна маслото добро да се загрее. Кога маслото ќе биде загреано ставете ги компирите во плех и изедначете. Печете 40 минути на 200 степени.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Извор: Готви.мк

Ручек од рерна кој ќе го обожавате

Едноставен и вкусен ручек од рерна…

СОСТОЈКИ:

1 главица кромид

280 гр мелено месо

2 компири

1 шолја смрзнат зеленчук, може и свеж

2 јајца

4 лажици кисела павлака

кашкавал

сол

бибер

лук во прав

малку масло

2 парчиња сланина

малку свеж домат

малку магдонос

Начинот на подготовка погледнете го во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ во прилог:

Уштипци од пилешко со сирење и прелив од печурки

Вкусни уштипци со неодолив прелив од печурки.

СОСТОЈКИ:

500 гр пилешко бело месо

4 лажици Пекабела павлака

200 гр трапист сирење

40 гр пармезан

3 јајца

150 гр брашно

300 мл масло

сув зачин

сол

бибер

2 лажици путер за прелив

300 гр шампињони за прелив

300 мл Пекабела павлака за прелив

магдонос

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

Пилешкото сомелете го во машина за мелење и соединете го со павлака, трапист сирење исечено на коцки,пармезан и јајце. Се зачинете по вкус и добро соединете ја масата. 

Од подготвената маса обликувајте топчиња, потоа извалкајте ги во брашно, па во разматени јајца. Потоа пржете ги на врело масло од сите страни додека не поруменат. 

Во тефлонска тава растопете путер, додајте шампињони исечени на листови и пржете додека не поруменат. 

Кога шампињоните ќе омекнат, додајте павлака и гответе на умерена температура 10 минути, пред крај зачинете по вкус и посипете со сечкан магдонос. Подготвениот прелив послужете го со пржените уштипци.

Извор: Готви.мк

Популарно