Овие три витамини се толку моќни што можат да го закрепнат целиот организам

Добро познато е дека на телото по 40-та година од животот му треба поголема и поквалитетна нега, а најдоброто нешто што можете да го направите за вашиот организам е да внесувате доволна количина на витамини.

Најмоќни меѓу нив се витамините Б12, Ц и Д. Доколку имате дефицит на овие витамини, организмот ќе биде на удар на многу заболувања, ќе се чувствувате истоштено и уморно, а и кожата ќе ви изгледа лошо. Еве како секој од нив влијае врз здравјето и зошто е важно да го обезбедите телото со доволна количина…

Витамин Б12

Тој е одговорен за правилен развој и функција на мозокот и на многу други делови од телото. Витаминот Б12  е нутриент кој го чува здравјето на нервите и клетки на крвта и го поддржува создавањето на ДНК, генетски материјал во сите клетки. Овозможува брзо, рамномерно и ефикасно пренесување на нервните импулси. Токму таа комуникација ни овозможува да се движиме, да слушаме, да гледаме.

Поради современиот начин на живот кој подразбира брзо темпо, најчесто се случува да не внесуваме доволна количина на овој витамин, а тоа може да претставува голем проблем. Недостигот на витамин Б12 ја зголемува можноста за добивање Алцхајмерова болест, кардиоваскуларни заболувања и анемија, проблеми со кожата и косата, концентрацијата, но може да доведе и до мозочен удар.

Доколку имате недостиг на витаминот Б12, црвените крвна зрнца не можат да пренесат кислород до нашите органи, а тоа им е основна функција. Телото можеме да го обезбедиме со овој витамин преку исхраната, а намирниците во кои го има во изобилство се: говедски џигер, говедско месо, пастрмка, лосос, туна, млеко, сирење, јајца, пилешко, јогурт.

Витамин Д

Во последно време, често се зборува за поволните влијанија на витаминот Д врз здравјето, па верувам дека добро знаете дека тој игра значајна улога во правилната работа на организмот и зајакнувањето на имунитетот. Без јак имунитет нема здраво тело, затоа многу е важно редовно да го внесувате овој витамин и пред 40-та година.

Некои научници дури веруваат дека витаминот Д дејствува речиси како хормон, а голем дел од имунолошкиот систем има рецептори за витамин Д. Поради своето значење, витаминот Д се смета за еден од есенцијалните лекови и листа на препарати неопходен за здравствениот систем да биде безбеден и ефикасен.

Во период кога нема многу сонце, треба да го надоместите неговиот недостиг преку храната. Во овие намирници има најмногу витамин Д: риба, печурки, козјо сирење, сок од портокал, полномасен јогурт, полномасно млеко, житарки, жолчки, туна.

Витамин Ц

Овој витамин учествува во повеќе од 300 биолошки процеси во организмот, а со бројни истражувања потврдена е и неговата неопходна улога во одвивањето на имунолошките реакции, односно во создавањето колаген, кој е важен за зачувување на здравјето и интегритетот на кожата, слузницата и непцата.

Витаминот Ц е силен антиоксиданс, кој може значајно да го зајакне имунитетот. Тоа го прави така што ги штити клетките од штетните молекули кои се викаат слободни радикали и кои предизвикуваат оксидативен стрес, како и многу хронични заболувања.

Секојдневното земање витамин Ц е од голема важност за доброто здравје, виталност и младешки изглед, ја одржува правилната работа на имунолошкиот систем и ја враќа изгубената енергија. Во овие намирници го има најмногу: црвена пиперка, киви, портокал, лимон, јагоди, диња, прокељ.

Оваа намирница е главен виновник за дебелината

Лебот е храна без која многу луѓе не можат да живеат и секогаш се консумирала најмногу. Сепак, негативните аспекти на конзумирање леб на телото се многубројни.

Освен што е една од најчестите намирници поврзани со дебелина, постојат и други здравствени проблеми предизвикани од јадење премногу леб.

Покажа дека луѓето кои јадат две или повеќе порции бел леб на ден имаат поголем ризик од дебелина отколку оние кои јадат една порција бел леб.

Го зголемува гладот

Обидот да го измамите гладот ​​со леб само ќе го зголеми вашиот глад со текот на времето. Повеќето видови леб се преработени, што значи дека содржат многу малку или воопшто не содржат хранливи материи. Затоа, кога го јадеме, нашето тело всушност не препознава никакво чувство на ситост. Сепак, телото ќе препознае шеќер во крвта и ќе додаде повеќе инсулин, сето тоа предизвикува уште поголем глад.

Честа болка во стомакот

Меѓу видовите леб со голем дел од влакна, се продаваат и оние на кои им се додадени влакна, како што се инулин и бета-глукан. И кога ќе ги консумирате во прекумерни количини, ќе се појави надуеност и гасови.

Предијабетес

Консумирањето премногу леб доведува до нездраво ниво на шеќер во крвта. Ова особено се однесува на високо рафинираниот леб, кој го купуваме во продавници и пекари. Ова го зголемува нивото на воспаление во телото, што предизвикува предијабетес, што е предупредувачки знак дека е зголемен ризикот од развој на дијабетес.

Висок крвен притисок

Високиот крвен притисок може да биде резултат на премногу внес на леб. Лебот и разните пекарски производи, според Американскиот центар за контрола и превенција на болести, се два главни извори на натриум, хранлива материја за која се знае дека го зголемува крвниот притисок. Дури и мала количина леб може да го зголеми ризикот од хипертензија.

Морничавата вистина за пилешкото месо

Пилешките гради се сметаат за една од главните компоненти за здрава исхрана и добар извор на протеини. Истовремено, нивната цена е ниска и лесно се приготвуваат. Меѓутоа, евтиното пилешко е едно од највалканите видови животинско месо.

Ако се грижите за вашето здравје, внимателно прочитајте го овој текст за да дознаете повеќе за можните ризици од честата консумација на индустриско пилешко.

Вистината за пилешкото:

За да ги намалат трошоците за пилешко филе, произведувачите мораат да намалат на трошоците за исхрана на пилињата и да го забрзаат нивниот раст. Како резултат на тоа, се користи евтина храна и агресивни препарати за брзо дебелеење.

Животниот циклус на пилешкото од 5 до 7 недели

Во просек, животниот циклус на пилињата на фармите за преработка на животинско месо е од 5 до 7 недели, по што се убиваат и се праќаат на преработка (додека селаните ги одгледуваат пилињата неколку години пред да ги заколат).

Хемиското изложување почнува пред појавата на пилето. Станува збор за разни дезинфекциони средства на кои се изложува јајцето. Потоа, тоа се превезува во расплодна работилнициа, каде што се изложува на милоста и немилоста на конвенционалните дезинфекциски средства, но и на моќни антибиотици и вакцини.

Која е главната опасност?

Вакцинацијата на пилињата по правило се врши преку групна постапка со помош на аеросол или се пијат препарати со вода. Теоретски, сите вакцини имаат соодветни безбедносни сертификати за птиците и луѓето. Но опасноста лежи во неправилната употреба на вакцините, неквалитетната група лекови и неподготвеноста на пилињата за имунизација. Штетата за луѓето се состои во неквалитетното месо заразено со болести поради вакцинацијата и нејзината неправилна употреба.

Болеста на едно пиле може да доведе до смрт на сите, затоа им се даваат антибиотици во текот на целиот нивен живот. Штета што притоа се нанесува е разновидна.

Прво, консумирањето такво пилешко може да ја наруши работата на црниот дроб, бубрезите и дигестивниот тракт кај луѓето.

Второ, алергичните луѓе може да доживеат разни акутни реакции. Но можеби најопасна е таа редовна микродоза на антибиотици. Тоа доведува до бактерии отпорни на антибиотици.

Со други зборови, ако личноста на пример добие воспаление на белите дробови, па антибиотиците со кои се хранело пилето (а вие сте го изеле), лековите нема да влијаат врз патогените тела. Што значи дека ќе станете имуни на антибиотици, бидејќи постојано ја примате таа одредена доза преку месото што го јадете.

Исто така, многу е важно што јаде пилето. Покрај посебно воведените адитиви, во храната за пилињата може да се најдат и пестициди, но и естроген, женски хормон кој ја зголемува телесната тежина кај пилињата.

Кај жените, вишокот од овој хормон може да предизвика нарушување на месечниот циклус, а кај мажите неплодност.

Покрај тоа, редовната консумација на месо со хормони може да доведе до намалено производство на сопствени хормони, кожни проблеми, алергиски реакции и намален имунитет. Децата што се во сексуален развој посебно ги погодуваат хормонските суплементи и потоа репродуктивната функција на телото се сопира.

Заклучок:

Пилињата што се произведуваат на фармите за преработка на месо се полни со хормони и останати работи што го забрзуваат нивниот раст. Кланиците даваат свој придонес, каде лешовите на пилињата се третираат со дезинфекциски средства.

Но не е можно да се истражи секое парче месо. Па така, главниот критериум за потрошувачите остануваат изгледот и вкусот на пилешкото месо. Ако можете, купувајте пилешко месо од селани што ги хранат со природна храна.

Внимавајте што купувате, а уште повеќе што внесувате во организмот!

Четири комбинации на намирници кои прават проблеми во организмот

Јадењето правилна храна, односно здрава храна е предуслов за добро здравје.

Ако генерално се грижите за исхраната, за храната што ја јадете, за начинот на кој ја подготвувате храната и за нутритивното богатство, понекогаш можете да си дозволите нешто помалку здраво, како парче пица или плескавица, без никакви последици.

Сепак, некои намирници кои сами по себе се здрави не одат добро во комбинација со други намирници кои се исто така хранливо богати и корисни.

1. Сланина и јајца

Повеќето луѓе сакаат да јадат сланина и јајца за појадок, но не се целосно свесни дека оваа комбинација не е особено добра. Бидејќи и јајцата и сланината се богати со протеини, како независни суплементи се добри за луѓето, но во комбинација можат да предизвикаат разни дигестивни проблеми.

Кога јадете 2 намирници со висока содржина на протеини одеднаш, на телото ќе му треба повеќе време да ја свари храната, бидејќи протеините најтешко се разградуваат. Покрај тоа, и јајцата и сланината се богати со заситени масти.

Место сланина, некои зеленчуци, како домати или авокадо, се многу поздрави и подобри избори.

2. Јогурт и овошје

Овошјето е најздраво кога се јаде самостојно. Кога се меша со друга храна како јогурт, може да предизвика чувство на тежина во стомакот, па затоа овошниот јогурт не е најдоброто решение за појадок.

Наместо овошје, во јогуртот можете да додадете малку цимет, кој има многу придобивки за вашето срце.

3. Вода и храна

Многумина имаат навика да пијат чаша вода со оброк, но тоа не е особено препорачливо. Прво, може да ја намали количината на плунка што ја произведуваат жлездите, што е многу важно кога станува збор за дигестивниот процес. Покрај тоа, оваа комбинација може да го зголеми и нивото на инсулин во вашето тело.

4. Плескавица со помфрит

И двете од овие намирници се прилично нездрави, но доколку не претерате, нема да има некои поголеми проблеми. Сепак, оваа вообичаена, омилена комбинација за многу луѓе е многу лоша.

Нутриционистите дури велат дека е многу поздраво да нарачате 2 колачиња наместо помфрит.

Популарно