Ново истражување покажа колку долго траат антителата по Ковид-19

Тестирање на цел италијански град покажува дека нивото на антитела останува високо девет месеци по инфекцијата со САРС-КоВ-2, без разлика дали кај симптоматски или асимптоматски пациенти.

Истражувачите од Универзитетот во Падова и Империјал колеџ во Лондон тестирале над 85 проценти од 3.000 жители на градот Во (Vaud) во Италија во текот на февруари и март 2020 година за инфекција со САРС-КоВ-2 и ги тестирале повторно во мај и ноември 2020 година за да утврдат присуство на антитела.против коронавирус.

Резултатите од ова истражување беа објавени неодамна во списанието „Nature Communications“.

Нема разлика кај симптоматски и асимптоматски пациенти

Истражувачкиот тим откри дека 98,8 проценти од луѓето заразени во февруари 2020 година покажале ниво на антитела што може да се забележи во ноември истата година и дека нема никаква разлика помеѓу луѓето кои страдале од симптоми на КОВИД-19 и оние кои немале. симптоми на болеста.

Нивото на антитела било следено со користење на три теста – тестови кои откриваат различни видови антитела кои реагираат на различни делови на вирусот. Резултатите покажаа дека, иако сите типови на антитела покажаа одредено опаѓање помеѓу мај и ноември, стапката на деградација е различна во зависност од тестот.

Тимот, исто така, откри случаи на зголемено ниво на антитела кај некои луѓе, што укажува на потенцијални повторни инфекции со вирусот, што обезбедило поттик за имунитетот.

Силината на имунолошкиот одговор не зависи од симптомите и сериозноста на инфекцијата

Водечкиот автор на студијата, д-р Иларија Доригати, од Центарот за глобална анализа на инфективни болести и Институтот за анализа на болести и итни случаи, Абдул Латиф Џамил (J-IDEA) од Империјал колеџ во Лондон, рече:

„Не најдовме докази за нивото на антитела помеѓу симптоматските и асимптоматските инфекции, тие не се разликуваат значително, што покажува дека јачината на имунолошкиот одговор не зависи од симптомите и сериозноста на инфекцијата. Сепак, нашата студија покажува дека нивото на антитела варира, понекогаш значително, во зависност од користениот тест. Ова значи дека е потребна претпазливост при споредување на проценките за нивото на инфекција кај популации добиени во различни делови на светот, различни тестови и во различно време#.

По девет месеци, нивото на антитела паѓа

Професорот Енрико Лавецо од Универзитетот во Падова рече дека „тестирањето во мај покажа дека 3,5 проценти од популацијата на градот Вo биле изложени на вирусот, иако не сите испитаници биле свесни за нивната изложеност поради голем дел од асимптоматските инфекции.

„Сепак, за време на следењето, кое беше спроведено приближно девет месеци по избувнувањето на инфекцијата, откривме дека има помалку антитела, затоа мора да продолжиме да ја следиме упорноста на антителата подолг временски период“, рече професор Лавецо.

1:4 шанси заразено лице да ја пренесе инфекцијата во домаќинството

Тимот, исто така, го испитал статусот на инфекција кај членовите на домаќинството за да ја процени веројатноста заразен член да ја пренесе инфекцијата во домаќинството. Нивното моделирање покажува дека постои веројатност од околу 1:4 за лице заразено со вирусот САРС-КоВ-2 да ја пренесе инфекцијата на некој од семејството.

Ова откритие потврдува дека постојат големи разлики во бројот на секундарни случаи на инфекција. Големите разлики во начинот на кој едно заразено лице може да зарази други во популацијата, сугерираат дека факторите на однесување се клучни за контрола на епидемијата, а физичкото растојание, како и ограничувањето на контактот и носењето маски, остануваат важни за да се намали ризикот од пренесување на болести, дури и кај популации каде стапките на вакцинација се високи.

Оваа намирница е главен виновник за дебелината

Лебот е храна без која многу луѓе не можат да живеат и секогаш се консумирала најмногу. Сепак, негативните аспекти на конзумирање леб на телото се многубројни.

Освен што е една од најчестите намирници поврзани со дебелина, постојат и други здравствени проблеми предизвикани од јадење премногу леб.

Покажа дека луѓето кои јадат две или повеќе порции бел леб на ден имаат поголем ризик од дебелина отколку оние кои јадат една порција бел леб.

Го зголемува гладот

Обидот да го измамите гладот ​​со леб само ќе го зголеми вашиот глад со текот на времето. Повеќето видови леб се преработени, што значи дека содржат многу малку или воопшто не содржат хранливи материи. Затоа, кога го јадеме, нашето тело всушност не препознава никакво чувство на ситост. Сепак, телото ќе препознае шеќер во крвта и ќе додаде повеќе инсулин, сето тоа предизвикува уште поголем глад.

Честа болка во стомакот

Меѓу видовите леб со голем дел од влакна, се продаваат и оние на кои им се додадени влакна, како што се инулин и бета-глукан. И кога ќе ги консумирате во прекумерни количини, ќе се појави надуеност и гасови.

Предијабетес

Консумирањето премногу леб доведува до нездраво ниво на шеќер во крвта. Ова особено се однесува на високо рафинираниот леб, кој го купуваме во продавници и пекари. Ова го зголемува нивото на воспаление во телото, што предизвикува предијабетес, што е предупредувачки знак дека е зголемен ризикот од развој на дијабетес.

Висок крвен притисок

Високиот крвен притисок може да биде резултат на премногу внес на леб. Лебот и разните пекарски производи, според Американскиот центар за контрола и превенција на болести, се два главни извори на натриум, хранлива материја за која се знае дека го зголемува крвниот притисок. Дури и мала количина леб може да го зголеми ризикот од хипертензија.

Морничавата вистина за пилешкото месо

Пилешките гради се сметаат за една од главните компоненти за здрава исхрана и добар извор на протеини. Истовремено, нивната цена е ниска и лесно се приготвуваат. Меѓутоа, евтиното пилешко е едно од највалканите видови животинско месо.

Ако се грижите за вашето здравје, внимателно прочитајте го овој текст за да дознаете повеќе за можните ризици од честата консумација на индустриско пилешко.

Вистината за пилешкото:

За да ги намалат трошоците за пилешко филе, произведувачите мораат да намалат на трошоците за исхрана на пилињата и да го забрзаат нивниот раст. Како резултат на тоа, се користи евтина храна и агресивни препарати за брзо дебелеење.

Животниот циклус на пилешкото од 5 до 7 недели

Во просек, животниот циклус на пилињата на фармите за преработка на животинско месо е од 5 до 7 недели, по што се убиваат и се праќаат на преработка (додека селаните ги одгледуваат пилињата неколку години пред да ги заколат).

Хемиското изложување почнува пред појавата на пилето. Станува збор за разни дезинфекциони средства на кои се изложува јајцето. Потоа, тоа се превезува во расплодна работилнициа, каде што се изложува на милоста и немилоста на конвенционалните дезинфекциски средства, но и на моќни антибиотици и вакцини.

Која е главната опасност?

Вакцинацијата на пилињата по правило се врши преку групна постапка со помош на аеросол или се пијат препарати со вода. Теоретски, сите вакцини имаат соодветни безбедносни сертификати за птиците и луѓето. Но опасноста лежи во неправилната употреба на вакцините, неквалитетната група лекови и неподготвеноста на пилињата за имунизација. Штетата за луѓето се состои во неквалитетното месо заразено со болести поради вакцинацијата и нејзината неправилна употреба.

Болеста на едно пиле може да доведе до смрт на сите, затоа им се даваат антибиотици во текот на целиот нивен живот. Штета што притоа се нанесува е разновидна.

Прво, консумирањето такво пилешко може да ја наруши работата на црниот дроб, бубрезите и дигестивниот тракт кај луѓето.

Второ, алергичните луѓе може да доживеат разни акутни реакции. Но можеби најопасна е таа редовна микродоза на антибиотици. Тоа доведува до бактерии отпорни на антибиотици.

Со други зборови, ако личноста на пример добие воспаление на белите дробови, па антибиотиците со кои се хранело пилето (а вие сте го изеле), лековите нема да влијаат врз патогените тела. Што значи дека ќе станете имуни на антибиотици, бидејќи постојано ја примате таа одредена доза преку месото што го јадете.

Исто така, многу е важно што јаде пилето. Покрај посебно воведените адитиви, во храната за пилињата може да се најдат и пестициди, но и естроген, женски хормон кој ја зголемува телесната тежина кај пилињата.

Кај жените, вишокот од овој хормон може да предизвика нарушување на месечниот циклус, а кај мажите неплодност.

Покрај тоа, редовната консумација на месо со хормони може да доведе до намалено производство на сопствени хормони, кожни проблеми, алергиски реакции и намален имунитет. Децата што се во сексуален развој посебно ги погодуваат хормонските суплементи и потоа репродуктивната функција на телото се сопира.

Заклучок:

Пилињата што се произведуваат на фармите за преработка на месо се полни со хормони и останати работи што го забрзуваат нивниот раст. Кланиците даваат свој придонес, каде лешовите на пилињата се третираат со дезинфекциски средства.

Но не е можно да се истражи секое парче месо. Па така, главниот критериум за потрошувачите остануваат изгледот и вкусот на пилешкото месо. Ако можете, купувајте пилешко месо од селани што ги хранат со природна храна.

Внимавајте што купувате, а уште повеќе што внесувате во организмот!

Четири комбинации на намирници кои прават проблеми во организмот

Јадењето правилна храна, односно здрава храна е предуслов за добро здравје.

Ако генерално се грижите за исхраната, за храната што ја јадете, за начинот на кој ја подготвувате храната и за нутритивното богатство, понекогаш можете да си дозволите нешто помалку здраво, како парче пица или плескавица, без никакви последици.

Сепак, некои намирници кои сами по себе се здрави не одат добро во комбинација со други намирници кои се исто така хранливо богати и корисни.

1. Сланина и јајца

Повеќето луѓе сакаат да јадат сланина и јајца за појадок, но не се целосно свесни дека оваа комбинација не е особено добра. Бидејќи и јајцата и сланината се богати со протеини, како независни суплементи се добри за луѓето, но во комбинација можат да предизвикаат разни дигестивни проблеми.

Кога јадете 2 намирници со висока содржина на протеини одеднаш, на телото ќе му треба повеќе време да ја свари храната, бидејќи протеините најтешко се разградуваат. Покрај тоа, и јајцата и сланината се богати со заситени масти.

Место сланина, некои зеленчуци, како домати или авокадо, се многу поздрави и подобри избори.

2. Јогурт и овошје

Овошјето е најздраво кога се јаде самостојно. Кога се меша со друга храна како јогурт, може да предизвика чувство на тежина во стомакот, па затоа овошниот јогурт не е најдоброто решение за појадок.

Наместо овошје, во јогуртот можете да додадете малку цимет, кој има многу придобивки за вашето срце.

3. Вода и храна

Многумина имаат навика да пијат чаша вода со оброк, но тоа не е особено препорачливо. Прво, може да ја намали количината на плунка што ја произведуваат жлездите, што е многу важно кога станува збор за дигестивниот процес. Покрај тоа, оваа комбинација може да го зголеми и нивото на инсулин во вашето тело.

4. Плескавица со помфрит

И двете од овие намирници се прилично нездрави, но доколку не претерате, нема да има некои поголеми проблеми. Сепак, оваа вообичаена, омилена комбинација за многу луѓе е многу лоша.

Нутриционистите дури велат дека е многу поздраво да нарачате 2 колачиња наместо помфрит.

Популарно