Глобалното затоплување забрзува со невидено темпо

Глобалното затоплување се забрза до ниво „без преседан“, а рокот во кој треба да се ограничи се приближува, предупредија педесет водечки научници во студија, објавена во списанието Earth System Science Data. Во извештајот се истакнува дека просечната температура се зголемила за 0,26 Целзиусови степени од 2014 до 2023 година.

Во истиот период, просечната површинска температура била за 1,19 степени Целзиусови повисока во споредба со прединдустриското време од 1850 до 1900 година, кое се зема како референтно. Ова претставува значителен пораст во однос на претходното десетлетие до 2022 година, кога порастот беше 1,14 степени.

„Затоплувањето предизвикано од човечките активности расте со невидена брзина“, предупредува студијата, која е дел од серијалот периодични климатски проценки започнати за да се пополни јазот помеѓу извештаите на Меѓувладиниот панел за климатски промени (IPCC) на ОН, кои се објавуваат на секои шест години од 1988 година.

Истражувањето е објавено во време кога светските дипломати се состануваат во Бон на климатските преговори пред 29. Самит на КОП (COP) што ќе се одржи во Баку. Според Клучниот Париски договор од 2015 година, државите се обврзаа да го ограничат глобалното затоплување под два степени во однос на прединдустриското време, со поамбициозна цел од 1,5 степени.

Во извештајот се наведува дека температурата поради човечките активности веќе се зголемила за 1,31 степени. Дополнителен фактор на затоплување е намалувањето на бројот на загадувачките честички во атмосферата кои ја рефлектираат сончевата енергија назад во вселената. „Главната причина е намалувањето на загадувањето на воздухот, прво во Европа и САД, а потоа и во Азија, особено во Кина“, истакна Глен Петерс од норвешкиот центар за климатски истражувања CICERO. Построгите регулации на глобалниот транспорт и намалената употреба на јаглен за добивање енергија доведоа до намалување на емисиите на сулфур диоксид, кој има ефект на ладење.

Главниот проблем со глобалното затоплување се емисиите на стакленички гасови како јаглерод диоксид (CO2) и метан (CH4), кои се акумулираат во атмосферата и ја задржуваат топлината.

Научниците предупредуваат дека глобалното затоплување е најмногу последица на „емисиите на стакленички гасови кои се на највисоко ниво во историјата“. Годишните емисии помеѓу 2013 и 2022 година изнесувале 53 милијарди тони јаглерод диоксид и неговите еквиваленти, а овој број во 2022 година се зголемил на 55 милијарди тони.

Ова значи дека светскиот „јаглероден буџет“, проценетата количина на стакленички гасови што може да се емитира пред да се загрее планетата над границата од 1,5 степени, „брзо се намалува“, предупредува студијата. IPCC во 2020 година пресметал дека во тој „буџет“ останале 500 милијарди тони јаглерод диоксид. До почетокот на 2024 година, количината се намали на околу 200 милијарди.

Сепак, главниот автор на извештајот Пирс Форстер истакна дека постои „зрак оптимизам“ – брзината на раст на емисиите во последното десетлетие се намалува. Од друга страна, коавторот Пјер Фридлингштајн предупреди дека тоа не е доволно за да се избегнат климатските промени. – Не ни се потребни стабилни емисии. Потребно е тие да стигнат до нула, нагласи тој.

Доколку имате над 40 години овој зачин треба да биде вашиот најдобар пријател

Овој моќен зачин ќе го намали чувството на глад, но исто така ќе придонесе во тоа вашиот метаболизам да работи како што треба.

Иако промените во организмот со текот на годините се нормална појава, постои едноставен начин да ја подобрите состојбата на организмот.

Кај жените по 40-та година од животот метаболизмот забавува, па така килограмите многу полесно се зголемуваат. Експертите тврдат дека само еден зачин е доволен за да се направи голема промена.

Буковецот содржи капсаицин, материја која го поттикнува забрзувањето на метаболизмот, а доволно е само прстофат од овој зачин за да се постигне ефектот.

Го забрзува метаболизмот

Докажано е дека капсицинот ја зголемува телесната температура и ги забрзува процесите на варење и губење на маснотии. Храната богата со белковини (пилешко месо, риба) побрзо се вари кога во неа ќе се додаде барем малку буковец. Руските доктори тврдат дека редовното консумирање лута храна во мали количини го забавува и стареењето, но го јакне и имунитетот.

Го намалува чувството на глад

Докажано е дека капсацинот може да го намали чувството на глад што значи дека помалку ќе јадете во текот на денот.

Го намалува крвниот притисок

Бројни истражувања покажале дека капсицинот го намалува и нивото на крвниот притисок.

Го подобрува варењето на храната

Буковецот може да го подобри здравјето на системот за варење на храна, а тоа го намалува ризикот од настанување на канцер на желудникот.

Овој раствор е инфузија за цвеќињата

Главната компонента за нега на цвеќињата и растенијата е навременото и правилно ѓубрење. Меѓутоа, на билките им треба и внимание и љубов како и редовни третмани кои ќе им помогнат да бидат раскошни и убави.

Покрај органските додатоци за собни растенија кои можат да се најдат во сите земјоделски аптеки, подеднакво корисни за билките можат да бидат и домашните раствори, а ние денеска ви претставуваме рецепт за еден раствор кој го користат сите искусни цвеќари.

Дали сте знаеле дека аспиринот, освен што се користи за медицински цели, може да го поттикне растот на билките и да им помогне да се регенерираат? Аспиринот содржи салицилна киселина која помага билката да расте и е корисен за сите растенија, без разлика дали ги одгледувате во двор или во саксии.

Сè што ви е потребно за овој раствор е една таблета аспирин и еден литар дестилирана вода.

Начин на подготовка:

Издробете ја таблетата и ставете ја во дестилираната вода, а потоа мешајте сè додека не се растопи. Со ваквиот раствор може да се залеваат или да се прскаат билките, а за најдобри резултати правете го тоа еднаш неделно.

Еве како делува овој раствор на растенијата:

  • делува на развојот на коренот
  • со редовна употреба, цвеќето станува побујно
  • аспиринот може да спречи производство на етилен кој е најчеста причина за овенување на цвеќињата
  • аспиринот е одличен и за букети – во вазната додајте една издробена таблета аспирин и цвеќето ќе остане свежо подолго време

Оваа намирница е главен виновник за дебелината

Лебот е храна без која многу луѓе не можат да живеат и секогаш се консумирала најмногу. Сепак, негативните аспекти на конзумирање леб на телото се многубројни.

Освен што е една од најчестите намирници поврзани со дебелина, постојат и други здравствени проблеми предизвикани од јадење премногу леб.

Покажа дека луѓето кои јадат две или повеќе порции бел леб на ден имаат поголем ризик од дебелина отколку оние кои јадат една порција бел леб.

Го зголемува гладот

Обидот да го измамите гладот ​​со леб само ќе го зголеми вашиот глад со текот на времето. Повеќето видови леб се преработени, што значи дека содржат многу малку или воопшто не содржат хранливи материи. Затоа, кога го јадеме, нашето тело всушност не препознава никакво чувство на ситост. Сепак, телото ќе препознае шеќер во крвта и ќе додаде повеќе инсулин, сето тоа предизвикува уште поголем глад.

Честа болка во стомакот

Меѓу видовите леб со голем дел од влакна, се продаваат и оние на кои им се додадени влакна, како што се инулин и бета-глукан. И кога ќе ги консумирате во прекумерни количини, ќе се појави надуеност и гасови.

Предијабетес

Консумирањето премногу леб доведува до нездраво ниво на шеќер во крвта. Ова особено се однесува на високо рафинираниот леб, кој го купуваме во продавници и пекари. Ова го зголемува нивото на воспаление во телото, што предизвикува предијабетес, што е предупредувачки знак дека е зголемен ризикот од развој на дијабетес.

Висок крвен притисок

Високиот крвен притисок може да биде резултат на премногу внес на леб. Лебот и разните пекарски производи, според Американскиот центар за контрола и превенција на болести, се два главни извори на натриум, хранлива материја за која се знае дека го зголемува крвниот притисок. Дури и мала количина леб може да го зголеми ризикот од хипертензија.

Популарно