ФОТО: ДУИ го го забрани кириличното писмо во Министерството за земјоделие

Државниот секретар на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство Нефрис Челику, на вработените од министерството им забранил да го користат кириличното писмо на документите на кои стои неговото име.

Ова го покажува известувањето кое Челику на вработените им го пратил преку меил, а незадоволни вработени го доставиле до редакцијата на Лидер.

-Ве известувам дека документите што ќе се носат на потпис кај Државниот секретар, неговото име и презиме да бидат напишани со Латиница. – стои во дописот од кабинетот на Државниот секретар, во кој е доставен и пример за тоа како треба да изгледа неговото име.

Челику е предлог на ДУИ за оваа позиција, а со ваквото негово барање, се крши уставот на Република Македонија, затоа што официјално писмо во земјава, според уставот е Македонскиот и документите се пишуваат на Македонски литературен јазик и неговото кирилично писмо, пишува Лидер.

Коментари

Популарно