Тајната на монашкиот локум произведен во македонски манастир

Тројца монаси од манастирот “Света Богородица” пишуваат нова историја за Берово. Градот на југоистокот од Македонија кој никогаш не произведувал локум, сега го прави највкусниот и најнеобичен локум. Отец Фотиј, монахот за кого велат дека е мозокот за локумот, неодамна направи револуционерен чекор во локумопроизводството – го направи првиот чоколаден локум. Не прелиен со чоколадо, туку направен од чоколадо.

Познавачите велат дека таков не се прави ниту во Турција, земјата што важи за изумител на оваа слатка.

Монасите го прават локумот веќе една и пол година, но приказната почнала многу поодамна.

“Уште кога дојдовме овде, во 2002 година, почнавме да внесуваме промени. Со нашето настанување тука, ‘Света Богородица’ од црква стана манастир. Приближно во истиот период почнавме да произведуваме парфимиран темјан, а подоцна и сапун. Ги произведуваме и денес, но постојано баравме нешто ново што можеме тука да го произведеме. Јас сум слаткар по професија, па идејата за локумот се појави некако спонтано. На Света Гора, секој посетител го послужуваат со локум и со една чашка ракија, да се окрепи пред да си оди, а ние баравме нешто што ќе биде ем автентично ем ќе има учинок, економија за манастирот. Ни самиот не знам во кој момент решив да почнам да се обидувам да направам локум, а откако дојдов до успешна формула, почнав да експериментирам со вкусовите, аромите. Така експериментирајќи, дојдов до сегашниот чоколаден локум”, вели отец Фотиј, кој со денови се обидувал да ја пронајде вистинската густина за чоколадниот локум.

Рецептот за локумот и не е тајна. Се прави по истиот рецепт по кој се прави и крушевскиот локум од шеќер, вода и од скроб, но тајната е во дозирањето. Отец Фотиј вели дека треба да си мајстор, искусен во готвењето, за да ги погодиш вистинската доза и вистинското време на варење за локумот да излезе онаков каков што треба.

“Иако е по истиот рецепт како крушевскиот, нашиот локум е сосема поинаков. Го валаме во кокос место во шеќер во прав, но се разликува и во мирисот и во вкусот. Не се лепи за забите, што ни беше исклучително важно и останува мек и кога е отстојан. Не беше лесно да дојдеме до точната формула. Пред да почнеме да правиме локум, марифетот ни го покажаа мајсторите во ‘Донија’. Еден мајстор ни помагаше и овде во првите денови, а потоа голем советник за сe што ќе ни требаше ни беа Интернетот и Јутјуб. И сега постојано се советуваме”, се пошегува отец Фотиј.

Тој, заедно со отец Онуфри, го подготвува локумот, а отец Исак им е логистика, ги завршува сите останати обврски за манастирот да функционира. Една од нив во студеното Берово е одржувањето на огнот. Во работилницата за локум, отец Фотиј особено внимава на температурата и на влажноста на воздухот, а хигиената е на ниво на лабораторија за лекови. Се влегува со посебни папучи, а на секој посетител отец Фотиј му става заштитна капа на главата. Бидејќи прават локум со сите видови овошје и јаткасти плодови што ги нуди Малешевијата, во работилницата имаат мал склад каде што, уредно спакувани, чуваат мелени калинки, мандарини, киви, лимони, ананас, вишни, кајсии, шумски јагоди…

Колку видови овошје имаат, толку видови локум прават, а на некои им додаваат и јаткасти плови.

“На локумот од роза му ставаме и орев. Розата има силен мирис, но и покрај тоа, откако ќе се изеде локумот, во устата останува вкусот на орев. Тоа ни беше целта кога одлучивме да правиме и локум со роза. Во оној од калинки, пак, или во оној од капини има ситни семчиња оти плодовите се мелени. Експериментирањето ни покажа дека ако ги ставиме цели, плодовите се сушат, па се добива локум со стуткано овошје. Затоа сe што ставаме е мелено. Правиме и мрсен локум, со шам од јајца. Сите останати се посни, вклучително и чоколадниот, во кој ставаме посно чоколадо”, вели отец Фотиј.

Експериментирањето нема да заврши со чоколадниот локум. Тој е само последен од монашката работилница. Англиско тофи им е следниот предизвик. Планираат и проширување на производството. Плановите на отец Фотиј се истиот локум да се прави и во Скопје.

“Сакаме да отвориме работилница и во Скопје. Во неа ќе вработиме луѓе што се без работа, а помагаат во манастирите. Така ќе ги згрижиме. Сакаме тоа да биде работилница, а ние овде да бидеме лабораторија, да пронаоѓаме нови вкусови, да правиме нови производи”, вели отец Фотиј.

И во новата работилница сe ќе се прави рачно, оти отец Фотиј вели дека тоа го прави овој локум поразличен и повкусен од оние што фабрички се произведуваат.

“Секое парче локум е префатено од нас. Откако ќе се свари, локумот рачно се сече, се вала во кокос и едно по едно локумче се става во кутии од по половина килограм.

Понекогаш на помош за пакување ни доаѓаат деца. На тоа сме особено горди. Тоа го прават самоиницијативно”, вели отец Фотиј.

Монашкиот локум засега е привилегија за малкумина. Не го продаваат по дуќани, а не е изложен никаде, дури и во манастирот. Го купуваат само пријатели на монасите и пријатели на нивните пријатели. Може да се купи и во манастирите во Вељуса и во скопско Љубанци и никаде на друго место. Отец Фотиј вели дека нивниот локум сам се продава, не му е потребна реклама. Сега произведуваат по 120 кутии неделно оти, покрај локумот, тројцата монаси имаат и други дневни обврски. Се надеваат дека наскоро ќе успеат да отворат работилница и во Скопје, што ќе го зголеми производството. Тоа ќе им донесе поголем буџет, кој, пак, за нив ќе значи поголеми можности за експерименти и за создавање нови производи.

Слично како на Света Гора, монасите нe испратија со локум и се вратија во работилницата да го довршат пакувањето на чоколадниот локум, кој специјално го подготвија за да ни го покажат како го прават.

Извор: Религија.мк

Од 1 септември нови правила за упис на средношколците

Сите гимназијалци кои од септември ќе се запишат во прва година, отсега, наместо во третата како досега, ќе треба да одберат насока уште при запишувањето, велат од Бирото за развој на образованието.

Средношколците досега имаа време до трета година да одлучат дали повеќе сакаат да изучуваат природни науки и математика или ќе одберат хуманитарно- општествени науки или јазици и уметности.

– Моравме да одржиме континуитет во образованието по програмата „Kембриџ“. Имаме деца кои се школуваат по оваа програма од прво одделение, сега во средно имаме продолжување на истата. Всушност, ништо не се менува во начинот на упис во гимназиите, освен во начинот на кој ќе се образоваат. Учениците ќе избираат уште при поднесување на документите, дали, на пример, ќе учат по Б-програма или ќе имаат помал фонд на часови по математика и предмети од општествените науки или ќе избираат А-програма каде што ќе има повеќе часови по овие предмети. Има шест насоки: природно-математичка, јазик-уметност и хуманитарно-општествена. Оние што ќе се запишат ќе мора да изберат една од овие шест насоки што требаше да ги избираат во трета година. Ако некој ученик одбрал Б-програма, а подоцна се премисли и сака да учи со повеќе часови математика, во втора година ќе треба да дополага с` што пропуштил по овие предмети во прва. А ако некој сака од А-програма во Б, може тоа да го направи без преполагање – вели Весна Хорватовиќ, одговорна во Бирото за развој на образованието за Дневник.

Во определувањето ќе има влијание и успехот на учениците што го постигнале во основно образование каде што веќе се работи според програмата „Kембриџ“.

Значи, ако некој ученик имал помал успех, на пример по математика, предност при запишувањето ќе имаат оние што имале повисоки оцени. Хорватовиќ вели дека сите ученици кои завршуваат основно училиште, немаат потреба од страв и предрасуди за упис во средно училиште, оти не се воведува ништо ново, само определувањето се врши на почеток од образованието. Kонкурсот за запишување ученици во јавните средни училишта во Македонија за учебната 2017/2018 година, обезбедува вкупно 35.909 ученички места и тоа 25.127 на македонски наставен јазик, 9.830 на албански, 918 на турски и 34 на српски наставен јазик во кои се вклучени и паралелките во реформирано двегодишно и тригодишно стручно образование.

ФОТО: Македонија повторно се најде во гинисовата книга на рекорди!

Мешаното сирење на Млекара Здравје Радово, беше дел од Најголемата шопска салата во светот која влезе во Гинисовата книга на рекорди! Најголемата Шопска салата беше подготвена во хотелот „Гарден“ во Охрид.  За постигнување на рекордот беа потребни повеќе од десет часа работа и над 40 килограми Мешано сирење Здравје. Се исечкаа 80 килограми домати, 80 килограми краставици и 20 килограми кромид. Најголемата Шопска салата во светот на крајот тежеше над 202 килограми.

Подготовката ја следеше комисија на Гинис со претставници од пет држави, а досегашниот рекорд во Шопска салата го држеше Бугарија, со 86 килограми. Интересно е во оваа прилика е да се напомене дека за прв пат на пазарот, Млекара Здравје Радово го пласираше производот Мешано сирење, добиено од кравјо и овчо млеко како посебен производ.  Денес веќе е незамисливо за консументите на квалитетни млечни производи, да помине денот без Мешано!  

ВИДЕО: Задолжителен воен рок во Македонија?

Телеграф.мк направи анкета во нашиот главен град и ги праша случајните минувачи: „Дали треба да се врати служењето на воениот рок?“

Нивните одговори мора да признаеме дека нѐ изненадија. Погледнете ја анкетата: 

Популарно