Габични инфекции, температура, ПМС … лекот е во Вашата кујна

Некои болести со кои често се среќаваме нема потреба да ги лекуваме со лекови, едноставно е потребно само малку знаење во комбинирањето на храната и болеста за кратко време ќе исчезне.

Висока температура – овошен јогурт  

Покачена темперетура – Вашиот организам се подготвува за борба против инфекција. Помогнете му, правилно! Одлично решение за ова е овошниот јогурт кој го забрзува метаболизмот, ја обновува енергијата и ја намалува температурата. Секогаш кога ќе забележите покачена температура, помогнете му на Вашето тело со вкусен овошен јогурт.

Габична инфекција – јогурт  

Ова е делумно лек, делумно превентива. Луѓето кои редовно користат јогурт имаат за 75 % помал ризик од габични инфекции. Доколку веќе патите од некоја габична инфекција, користете редовно јогурт. Тој со своите “добри” бактерии секогаш ќе ви биде од корист.

Инфекција на мочен меур –  сок од брусница

Само две чаши дневно сок од брусница ќе го спречат размножувањето на бактериите во мочниот меур, особено на  бактеријата ешерихија коли која е најчест причинител на инфекција на мочниот меур.

ПМС – сирење  

Сирењето е продукт кој изобилува со калциум. Според истражувањата кои ги направиле истражувачите, храната богата со калциум е одличен ублажувач на симптомите на пред-менструалниот циклус.

Настинка – супа  

Да, ова е многу познат лек кој едноставно делува. Одлична е за белодробни воспаленија, рехидрација при темперетура, ринитис и сите симптоми на настинка.

Kако да препознаете дали месото е полно со антибиотици и хормони?

Бело, водлесто пилешко или големо бледо парче свинска кременадла, која не е прошарана со бела маснотија се едни од најсигурните знаци дека ова месо е во најмала рака полно со антибиотици, хормони или адитиви.

Единствено месо за кое може да се каже дека е безбедно, е јунешкото, но тоа е поради тоа што овие животни поинаку се исхрануваат од свињите и живината, па поради тоа постојат помали шанси да бидат хранети со сточна храна полна со антибиотици. Поради ова, треба добро да се отворат очите кога се купува месо, бидејќи ситниците може да укажуваат на неправилности, а потполните лаици можат воопшто и да не ги препознаат.

Иако Македонија е во самиот европски врв по потрошувачката на антибиотици во медицината, што само по себе е голем проблем, оној многу поголемиот за кој сеуште не сме свесни, е внесувањето на овие медикаменти преку исхраната. Лекарите посочуваат дека баш антибиотиците во месото се главните причинители за се` поголемата резистентност кон антибиотиците на луѓетп, па постои сериозен страв дека човечкиот живот може да биде загрозен дури и поради банална бактериска инфекција.

Антибиотици во сточната храна

Ветеринарите секогаш потенцираат дека не постои месо, или производ од месо кој е без антибиотици или адитиви.

– Ништо од тоа не е безбедно за децата и возрасните. Се е преполно со хормони, емулгатори и антибиотици. Најголем проблем претставува употребата на антибиотици во сточната храна, кои се ставаат за стоката подобро да напредува и да не се разболува.

Некогаш антибиотиците смееја да се користат само за лечење на животните. Сите се сеќаваме на периодот кога не смееше да се користи млеко или месо од лечени животни. Денес ситуацијата е комплетно поинаква. Сега се ставаат мали дози на антибиотици во сточната храна, како некој тип на превентива, кои се депонираат во месото и бактериите стануваат отпорни на нив. Луѓето кои конзумираат такво месо, внесуваат и антибиотици – објаснува доктор Мирослав Стојшиќ за српски Курир.

Како пример, наведува доктор Стојшиќ, фармерите во сточната храна секогаш додаваат кокцидиостатици, кои се користат кога живината има дијареа.

– И наместо да им се дава максимум три дена, живината тоа го јаде 30 дена, а последните пед дена пред колење не. Проблемот е што супстанцата нема време да се неутрализира за тој период и останува во коските и во месото. Кога живината јаде таква исхрана секојдневно, доаѓа до уништување на ткивото на штитната жлезда, што допринесува за дисбаланс во хормоните и затоа се гојат до три и повеќе килограми за само 35 дена. Доколку човекот јаде вакво месо, до истите нарушувања доаѓа и кај него. – објаснува Стојшиќ.

Како да препознаете кое месо е полно со антибиотици?

На пример, здраво свинско месо има светла до темна црвена боја во зависност од староста. Масното ткиво е бело, а месото мора да биде прошарано со маснотија. Од друга страна, свињата која е хранета со сточна храна полна со антибиотици има белузлаво месо и е доста покрупна. Обично таквото месо е преполно со вода, а ова може да се забележи при самото купување.

Пилешкото месо кое е полно со антибиотици и хормони обично е покрупно, меко, а по печењето коската многу лесно се двои од месото. Бојата на месото е бледа, а месото исто така е полно со вода. Наспроти ова, домашното пилешко од село е со многу поцврста структура.

Ран пубертет и отпорност на лекови

Месото кое е преполно со антибиотици е главен причинител за резистентноста на луѓето на антибиотици.

– Девојчињата влегуваат во преран пубертет затоа што пилешкото е полно со хормони. Ние преку храната внесуваме антибиотици и затоа не чуди што сме резистентни. Сите антибиотици кои им се даваат на животните не се опасни, но мора да постои ригорозна контрола, оваа работа не може да биде оставена на совеста на фармерите и на големите производители на месо – децидни се експертите.

Skopje24.mk

За сите жени: Доколку имате ваква промена на градите, ВЕДНАШ на лекар

Превентивата и честите прегледи се наједнсотавниот начин да останете во совршено здравје. Овој тест можете да го направите и дома, но ако исполнувате некој од симптомите, ВЕДНАШ појдете на лекар.

1. Вашите гради се значително надуени

Големите гради се сон на многу девојки. Но, големиот пораст на градите подразбира зголемување на телесната тежина, бидејќи најголемиот дел од фигурата се состои од масно ткиво. Постои, сепак, друга популарна причина – бременост.

2. Вашите гради се намалија

Како што може да се види од претходниот дел, намалувањето е поврзано со губење на тежината. Но, не само-тоа може да биде знак за пад на естрогенските нивоа поради полицистични јајници.

3. Формата на градите е променета

Ако градите ви се сменија, и не ерезултат на доење и не е со текот на времето, туку брзо, тоа е загрижувачки симптом. За жал, ненадејна промена во обликот на градите може да биде симптом на рак.

4. Испакнатини во градите

Во повеќето случаи, отоци на градите се бенигни по природа и не бараат третман. Но, на нив треба да обрне внимание и да го посетите вашиот лекар.

5. Премногу здрави гради

Густата, исправена градите со голема количина на сврзното ткиво не е само убава, туку и опасна. Сопственикот на таквата града треба да се провери за рак на дојка.

6. Болка во градите

Болката може да биде поврзана со период на менструален циклус или несоодветна облека. Друга причина за болка, сепак, може да биде бенигнен тумор (fibroadenoma).

7. Остри брадавици

Ако ова е природна форма на градите – сè е во ред, не грижете се. Но, ако вашите брадавици одеднаш се смениле, тогаш не ја одложувајте посетата на лекар-ова може да биде знак за рак.

8. Променете ја бојата на зрната

Промената на ореол бојата може да биде еден од првите знаци на бременост. Покрај тоа, тие потемнуваат со возраста. Сепак, лекарот, во секој случај, ќе мора да се посети.

Бизарен тренд кружи на интернет - што ставаат жените во вагината?

Во последно време кружи бизарен тренд на интернет, а тоа е дека краставиците биле корисни за интимна нега на вагината. Лекарите, пак, ги предупредуваат жените да не подлегнуваат на вакви совети затоа што е опасно.

„Лудост е што на жените им се препорачува да вметнат излупена краставица во интимните делови, која треба да стои внатре 20-ина минути. Згора на сè, блогерите тврдат дека високата содржина на витамини ја прави кожата помека, а на гениталиите им дава пријатен мирис, па дури дека може да ги намали и шансите за добивање сексуално преносливи инфекции“, посочуваат лекарите од Канада. Тие велат дека оваа практика може да предизвика поголем ризик од инфекции, како што се гонореја и ХИВ.

Канадскиот гинеколог д-р Џен Гинтер објаснува дека миењето со краставица го нарушува природниот баланс на гениталиите. Таа предупредува: „Ако имате вагина, тогаш, дефинитивно, не треба да го направите тоа“.

И додава дека сите видови габи, како и други бубачки што може да ги има во зеленчукот, може да завршат во вагината.

„Веројатно е мудро да не се става објект со непознати растителни микроорганизми во вагината. И со малку миење во кујнскиот мијалник нема да ја стерилизирате краставицата“, вели д-р Гинтер.

Лекарите тврдат дека најдобро за миење на вагината е да се употреби само вода и благ сапун, и тоа надвор од гениталниот предел. Жените што користат средства за туширање имаат двапати поголем ризик да развијат рак на јајчниците, вели националното истражување во САД од 2016 година направено од Националниот институт за здравствени науки на животната средина.

Популарно