Стојанче Ангелов против двојазични (тројазични) униформи на полицијата

„Генералот“ Стојанче Ангелов, не се согласува со предлог-законот за јазиците, според кој албанскиот јазик треба да се најде и на полициските униформи.

„Од осамостојувањето на Република Македонија во 1991 година полициските униформи се ДВОЈАЗИЧНИ, напишани на кирилица на македонски јазик (ПОЛИЦИЈА) и на латиница на англиски јазик (POLICE). Не верувам дека во Македонија, дури и во најзафрлените планински села, постои човек кој не умее да го прочита и разбере зборот ПОЛИЦИЈА или зборот POLICE.

Со предлог законот за јазици се предвидува униформата на македонската полиција да стане тројазична односно, покрај на македонски и англиски, истата да биде напишана и на албански јазик.

Од професионален полициски аспект исто како и од аспект на реалните потреби на македонските граѓани, не постои ниту една единствена, практична но воедно и чесна причина кон Република Македонија, која го оправдува користењето на албанскиот јазик на униформите на македонската полиција. Причините поради кои албанскиот политички фактор инсистира а дел и уценува за користење на албанскиот јазик на униформите на македонската полиција се од сосема поинаква природа.

Затоа, уште еднаш, категорично “НЕ“ за употреба на албанскиот јазик на униформата на македонската полиција“, вели Ангелов.

ОГЛАС: Македонска пошта купува оружје!

„Македонски пошти“ објави оглас на Електронскиот систем за јавни набавки со кои ќе купува куршуми од 9 милиметри, цели и закупнина за стрелиште за изведување вежбовни активности. Вкупната сума за која се однесува набавката е 300 илјади денари. Oгласот е објавен вчера, а критериум за доделување на набавката е најниската цена.

Од „Македонски пошти“ велат дека станува збор за редовна процедура на набавка на огнено оружје, цели и закупнина на простор, која се спроведува секоја година. Вежбовните активности за потребите на „Македонски пошти“ ќе ги изведуваат нивни обезбедувачи, кои таму се вработени, а овие активности морало да се изведат за вработените да ги задржат лиценците.

ВИДЕО: Вака Професорот Апасиев му ја „скрши“ кичмата на Исмет Рамадани на Тв

Професорот Димитар Апасиев уште еднаш ја разобличи уставноста на Законот за двојазичност. Во вечерашната емисија Само Вистина на Канал 5 со факти Апасиев повеќе пати прикажа во кои аспекти Законот ги надминува рамките на уставот. Тој истакна дека сферите во кои се користи албанскиот јазик се дефинирани со Уставот и не смее да се дозволи да се ништи Уставот.

-Уставот дефинира во кои сфери треба да биде употребен албанскиот јазик. Албанскиот јазик се употребува во органи на државната власт. Пожарникарите државна власт ли се? Здравството државна власт ли е? Поштенските марки државна власт ли се? Уплатниците, фискалните сметки тоа не е државна власт. Власт е се знае Собрание носител на централната власт. Законот ги надминува уставните граници кои ги дава уставотворецот во Амандманот 5. Тоа се пет сфери. Не може вие сега да го ништите уставот. Има уставно дефинирани основи, вели Апасиев.

Што одговори Заев на заканувачката порака на руското МНР?

Македонскиот премиер Зоран Заев даде одговор кон  Москва дека Македонија откако е независна, е строго определена  за членство во НАТО. Тоа членство е поддржано од голем број граѓани на земјата.

“Македонија од независност во деведесетите строго е дефинирана за членство во НАТО и има полна поддршка од македонските граѓани. Нашиот избор и недвосмислената одлучност се евроатлнските интеграции”, навел Заев, пренесуваат македонски медиуми.

Ова е реакцијата и одговорот на Заев по повод предупредувањето кое руското министерство за надворешни работи службено го упати на Македонија. Москва  го предупреди Скопје за негативни последици за регионалната безбедност и за билатералните односи во случај  Македонија  да се приклучи кон НАТО.

Популарно