Слаѓана Велков: Вакцините можат да бидат смртоносни

Доктор Слаѓана Велков е родена во Скопје, а израснала во Србија. Студирала медицина во Ниш и Скопје, каде што дипломирала. Работела и за Обединетите нации во Македонија, како лекар на општа пракса на Итното оделение во Врање и во Кувајт како лекар и менаџер за развој на медицината. Последните неколку години се занимава со бесплатно образование за лечење со правилна исхрана и начин на живот. Одржала преку стотина предавања, радио и ТВ гостувања во Саудиска Арабија, Индија, Србија, Македонија, Кувајт, Шпанија, Бугарија и Австралија.

Во продолжение ви ја пренесуваме потресната исповед на доктор Слаѓана Велков во целост:

„Додека работев како лекар во Кувајт забележав дека на пациентите на кои им препишав лек по неколку недели им се јавија симптоми кои беа наведени како негативно дејствување на тој лек. Кога ќе го добиеја лекот за тие нови симптоми, се појавуваа трети симптоми, кои беа последица на другиот лек. Што повеќе лекови користеа, толку пациентите беа поболни.

Се прашав дали начинот на лечење што го применуваме е навистина исправен и единствен? Дали некаде на тој пат медицината застранила и дали, наместо да лечиме, ние нанесуваме уште поголема штета на заболените луѓе? Набрзо откога мојата свекрва ја прими вакцината против грип се разболе и, за жал, почина по година дена од примената вакцина. Тогаш почнав со истражување на природните начини на лекување и дојдов до вчудовидувачки откритија. За мојата свекрва, за жал, беше предоцна, но тоа сознание комплетно ги промени моите сфаќања за медицината.

Ова едноставно и многу лесно применливо сознание на многу луѓе им помогнало да се излечат од многу, па дури и од таканаречените неизлечиви болести. Би ја споменала најпрво лажната епидемија на свински грип. Додека сите медиуми ја објавија веста за наводната пандемија, и  министерството купуваше огромен број вакцини со наши пари, благодарение на австралиската новинарка Џејн Бургермеистер дознавме дека во вакцината против свински грип во европските лаборатории е откриен вирус на птичји грип. Последиците од вакцинацијата со оваа вакцина се катастрофални. Има многубројни смртоносни случаи и тешки заболувања, поради што е подигнато и обвинение против Светската здравствена организација и другите кои биле вмешани во прокламирање  лажна пандемија.

Таа иста организација промовира и други вакцини. Дали и понатаму ќе веруваме некому кој се обидува да нè измами, нападне или убие? Одговорот е не. Довербата е изгубена!

Вакцините доведуваат до стерилизација и тешки заболувања.

Бил Гејтс јавно, без двоумење изјави дека со помош на вакцините ќе се намали бројот на луѓе за 15 проценти, па на таа основа може да се донесе заклучок дека во земјите каде што вакцината е обврзувачка ќе дојде до намалување на бројот на луѓе, стерилизација со вакцини, како и тешки заболувања вклучувајќи го и аутизмот.

Сè повеќе и повеќе мали деца страдаат од рак, дијабетес, ревматоиден артритис, улцеративен колитис, алергии, астма и многу други болести, а силната врска помеѓу вакцината и овие болести е уште поочигледна.

Фармацевтските компании ги интересираат исклучиво парите, а ќе се одречат од одговорноста.

Компаниите кои ги произведуваат вакцините не ги интересира здравјето на луѓето, туку исклучиво бизнисот. Но, за нас тоа не е бизнис, туку драгоценото здравје на нашите деца и затоа мораме да преземеме одговорност. Одговорноста за здравјето на нашите деца го имаме исклучиво ние, родителите, а не организациите, болниците и лекарите.

Вчудовидувачки е фактот дека произведувачот на вакцини се одрекува од одговорноста за сите можни последици на вакцината! Кога некое дете тешко ќе се разболи или ќе го изгуби животот, кого оштетените ќе го тужат, ако произведувачот се одрече од одговорноста?!  Кога ќе купиме некој фрижидер, кому ќе му се обратиме ако ни се расипе, ако немаме гаранција? Одговорноста на крајот е на лекарот кој ја дава вакцината и тој мора да потпише дека гарантира дека на детето нема да му се случи ништо лошо доколку ја прими вакцината.

Законот е на страната на пациентите

Според Уставот на Република Хрватска, точка 23, никој не смее да биде подложен на каков било  облик на злоупотреба или, без негова согласност, на медицински или научни тестови. Ние не знаеме дека вакцинацијата припаѓа на медицински експеримент бидејќи не постои клиничка студија со која се потврдуваат ефикасноста и безбедноста на вакцината.

Според тоа, присилувањето на вакцинацијата е противуставно. Исто така, противуставен е условот за вакцинација за запишување во училиште  или градинка.

Хрватска е потписничка на Меѓународната класификација на болести, ревизија 10, книга 1, член З 28, точка 0 и 1, во која пишува:

„Вакцинацијата може да се одбие не само поради здравствени причини туку и поради лично и верско уверување“.

Оваа книга е објавена од страна на Светската адравствена организација, а Република Хрватска е член на СЗО и ги прифатила обврските кои произлегуваат од тоа членство.

Со помош на три мини теста проверете го здравјето – Еве кои се

Научниците велат дека начинот на кој ги изведувате секојдневните активности можат да кажат многу повеќе за вашето здравје, отколку вадењето крв или снимањето на главата.

Со помош на овој мини тест може да го проверите вашето здравје и дури би можеле да го спасите вашиот живот.

1. Стоење на една нога

Пробајте да стоите на една нога со широко отворени очи и останете на таа позиција најмалку 60 секунди. Ако почнете да губите рамнотежа по 20 секунди можно е ризикот од болеста на мозокот да е зголемен. Во едно јапонско истражување 30 отсто од испитаниците кои не можеле да држат баланс имале мозочно крварење. Иако е потребно подолго време за крварењето да го загрози вашето здравје, тоа, сепак, има поврзаност со губењето рамнотежа и памтењето.

2. Дали можете да застанете и повторно да седнете?

Станете и седнете 10 пати и следете колку време ќе ви е потребно. Британско истражување покажало дека оние кои можат да станат и веднаш потоа да седнат до 10 пати во рок од 21 секунда, имаат поголеми шанси за подолг живот. Всушност, овој тест покажува колку имате енергија и колку се силни вашите мускули, каква е вашата координација и каков е дишниот систем. Научниците тврдат, лошите резултати од овој тест можат да предвидат болест чии симптоми сé уште не се појавиле.

3. Допрете ги своите прсти на нозете

Седнете на под, главата и грбот потпрете ги на ѕид. Потоа пробајте со рацете да ги допрете своите прсти. Колку е поголема оддалеченоста од вашите прсти толку е поголема шансата да имате кардиоваскуларни проблеми. Докажано е дека флексибилноста на телото влијае и на флексибилната артерија. Кога артериите се флексибилни крвта може беспрекорно да циркулира. Но, доколку се затнати поради нездравите навики, срцето ќе има потешкотии во испумпувањето на крвта, а вашето тело ќе биде во опасност од срцев удар.

Ви влијае ли времето на здравјето? Еве што се случува!

Секогаш кога се менува времето, во атмосферата се создаваат електромагнетни импулси кои делуваат врз организмот и потикнуваат негова реакција и прилагодување. На тој начин, времето, а особено ненадејните временски промени, екстремно ниските или високи температури, притисокот на воздухот, влажноста и други метеоролошки елементи го оптеретуваат организмот.

Реакцијата која следи е различна, некои луѓе се помалку или повеќе чувствителни на промените, некои не ги чувствуваат проблемите, одредени луѓе имаат понагласени реакции кон овие промени. Тука треба да се напомене дека покрај климатските услови и индивидуалната чувствителнот, промените кои се јавуваат и во зависност од начинот на живот и секојдневните навики кои значително придонесуваат за појава на проблемите.

Болести поврзани со времето

Зголемената чувствителност на временските промени вообичаено се јавува кај луѓето кои страдаат од следниве здравствени проблеми

-Психосоматски (депресија, анксиозност, замор, недостаток на концентрација, нервоза и сл.)

-Кадиоваскуларни

-Алергиски

-Ревматски

-Респираторни

-Хронични

Особено чувствителна категорија на луѓе, претставуваат хронично болните, кои страдаат од заболувања на срцето, висок крвен притисок, проблеми со дишните патишта, асма, артритис и др. Болките кои вообичаено се јавуваат во долниот дел на грбот кај луѓето кои страдаат од артритис, реума, како и болки во мускулите постои можност да се поврзани токму со промената на временските услови. Луѓето кои страдаат од овие непријатности се убедени дека токму студеното и влажно време придонесува да се чувствуваат полошо. Тие тврдат дека се способни да го предвидат времето врз основа на нивните симптоми.

Промената на атмосферскиот притисок може да предизвика моментална промена на крвниот притисок на човечкото тело, иритација на нервните завршетоци и да доведе до засилено чувство на болка.

Симптомите се менуваат од човек до човек, и нивниот интензитет во основа се зголемува кај повозрасните и оние луѓе со заслабнат организам поради појавата на некоја болест. Понекогаш, симптомите можат да бидат прикриени или да бидат поизразени, што може да биде резултат на основната болест која нема никаква поврзаност со промената на временските услови.

Пациентите кои имале срцев удар се повеќе чувствителни на времето од оние лица кои никогаш не доживеале срцев удар. Кај нив чувствителноста понекогаш трае и неколку години по заболувањето. Научниците се обидуваат да утврдат кои временски услови најмногу влијаат врз оваа категорија на пациенти. Тие не се доволно сигурни дека чувствителноста е резултат на срцевиот удар или е претходник на идни можни проблеми.

Реакција на луѓето и временските промени

Со промената на временските услови, нашето тело почнува да се адаптира на новонастанатите атмосферски услови, што резултира со промена на метеоролошките елементи. Така на пример, поради промената на надворешниот атмосферски притисок кај луѓето се јавува рекација во крвните садови, така што, тие се спремат да го задржат претходниот крвен притисок. Нискиот атмосферски притисок е поврзан со уште понизок крвен притисок кај луѓето кои страдаат од низок притисок (хипотензија), што доведува до замор, нервоза, поспаност. Од друга страна, пак, луѓето кои страдаат од зголемен крвен притисок (хипертензија) се чувствителни на зголемување на влажноста на воздухот, како и приближување на појасот со висок воздушен притисок.

Луѓето кои боледуваат од вегетативно-васкуларни болести (патолошки промени на крвните садови) се под влијание на сите мали атмосферски промени – амплитуди во природата.

Луѓето со хронични заболувања на нервниот, урогениталниот и имунолошкиот систем, исто така, спаѓаат во категоријата која е многу чувствителна на временските промени.</p>

Исто така луѓето кои прерано ги чувствуваат промените на времето, како на пример наудување на снежна бура во текот на зимата, се подложни на поголемо растројство во споредба со оние кои промените ги чувствуваат речиси пред самото нивно наидување.

Стресот и здравјето

Во денешно време животот стана многу стресен. На прво место тоа доведува до слабеење на имунолошкиот систем. Оттаму, секоја мала промена на времето, може да влијае на нашата чувствителност. Порано, обично само повозрасните луѓе и луѓето со заслабнато здравје ги чувствувале промените на времето, наидување на циклон, бура и придружното невреме. Но сега дури и здравите луѓе чувствуваат непријатности. Тоа особено се однесува за луѓето кои живеат во урбаните средини, за кои се смета дека се повеќе чувствителни на ненадејни временски промени споредбено со луѓето кои живеат во помалите места и селата.

Извадок од Временските услови и здравјето - В.Спиридонов, О.Зафировски

Три најлоши видови појадок кои треба да ги избегнувате

Појадокот би требало да биде вашиот најздрав оброк, па би требало да смислите јадење кое ќе ви пружи доволно хранливи материи, витамини и минерали кои ќе го покренат вашето тело и ќе ви дадат енергија.

Овошни напитоци

Иако може да ви се чини дека овошното смути и јогуртот се идеален оброк за почеток на денот, вистина е многу различна. Соковите, јогуртот и смути напитоците најчесто содржат огромна доза на шеќер и адитиви. Точно е дека ќе ве освежат и ќе ви дадат моментна енергија, но таа брзо ќе исчезне.

Наместо јогурт и смути, советуваме да одберете сирово овошје кое може да се јаде заедно со житарици. Ова е одличен избор на јадење и за лицата кои се на диететски режим на исхрана зашто ќе му дадете на својот организам билни влакна.

Пецива

Пецивото обично е избор за доручек. И колку и да ни се чини како едноставно решение кои ќе не заштити на почетокот на деноте, имајте предвид дека не е најздраво. Поголемиот дел од пекарските производи содржат огромна количина адитиви, сол и шеќер. Освен тоа, тие се многу сиромашни со нутритивни вредности кои се важни за нормално фунцкионирање на организмот.

Ако сакате пециво, тогаш најдобро е да ги одберете оние кои се направени од целосни житарици.

„Жидарски“ доручек

Мрсната, тешка и калорична храна никако не е на списокот на најздрави појадоци, туку советуваме што е можно побрзо да ги исфрлите јајцата со сланина, бел леб или салама во сендвич.

Жидарскиот доручек може да си го дозволат само луѓе кои работат физички тешка работа, зашто кај другите – големите количини масти ќе завршат во облик на масно ткиво. Освен тоа, вашиот организам нема да ги добие потребните витамини и минерали.

Популарно