Цврст и подигнат задник за еден месц со 10 минути вежбање дневно

Овие три вежби ќе го зацврстат и подигнат ваѓиот задник за 30 дена, вели фитнес експертот и автор на книгата “Напредни техники за зајакнување на задникот” Брет Контрерас.

Освен како вежба за задникот, тие служат и за зајакнување на мускулите на долниот дел од грбот и на нозете, што придонесува за подобро држење на телото и воопшто за целокупното здравје. Меѓу наједноставните и најефикасните вежби се сквотовите (чучњеви), расчекорување и мост со задникот.

Чучњеви за подигање на задникот

Застанете со раширени нозе по должината на колковите и исправете ги рацете пред вас, паралелно од земјата. Потоа спуштете се надоле скоро до земјата како во позиција да седнете, но пазете колениците да не ги носите напред односно да не ја поминуваат линијата од вашите прсти.

Градите и грбот треба да бидат исправени цело време а тежината да биде на петите.

Направете две групи по десет повторувања што е можно поспоро, и секој ден можете да го зголемувате бројот на повторувањата.

Расчекор за обликување

Застанете така што едната нога ќе ви биде истегната напред на цело стопало, а другата далеку зад себе и на прсти. Спуштајте го коленото надоле така што прстите ќе ви останат во воздух а поголемиот дел од тежината ќе ви биде на задната нога.

Како што се спуштате кон земјата и предното колено ќе се витка, но важи и правилото што се однесува како кај чучњевите коленото несмее да ја помине линијата на прстите.

Нежно спуштете се надолу така што задната нога речиси ќе ја допре земјата и држете се во оваа позиција неколку секунди. Потоа полека движете се нагоре и затегнете ги мускулите од задникот.

Направите десет повторувања со една нога и десет повторувања со другата нога, ни еден рачекор не смее да трае помалку од четири секунди

Мост со задникот за цврстина

Легнете на грб со свиткани колена, нозете во ширина на колковите, и со двете раце на телото. Петите потпрени цврсто на земјата, а потоа подигнете ги колковите и задникот високо во воздух, така што вашите гради и грбот ќе ви останат на земја

Во највисоката позиција затегнете го задникот и останете така пет секунди, а потоа спуштете се долу.

Направете серија од 15 повторувања, одморете се една минута, и потоа повторете ја вежбата.

Видео: Тие не го заборавија својот трагично зaгинaт другар

После една година од трагичниот настан   во кој на пешачки премин беше прегазен ученикот Седат Мустафа, во  дворот на училиштето  „Коле Нехтенин“ во Штип , неговите соученици , засдија дрво. Емоциите денес беа нагласено присутни кај сите, а поготово кај оние што со него ја делеа училницата и клупите.

„9 часот и 5 минути училишното ѕвонче го означи почетокот на школскиот одмор и крајот на еден млад живот каде брзаш човеку и подолу има пешачки премин“

Чинот на сеќавање со учениците го сподели и Првиот човек на реномираното  училиште  Дејан  Павлов.

„Во чест на прерано згаснатиот живот ќе засидеме дрво кое ќе биде симбол да во иднина пазат сите возачи и да посакаме во иднина никогаш да не се случуваат вакви настани“ изјави  Дејан Павлов, дир. на СОУ „Коле Нехтенин“ – Штип

Овој трагичен момент, конечно го реши безбедносниот појас   на најризичниот училишен премин во Штип каде досега имаше безброј несреки.

„Зголемена е безбедноста пред училиштето со изградбата на кружниот тек а ќе се поставува и ограда пред училиштето“ изјави Дејан Павлов, дир. на СОУ „Коле Нехтенин“ – Штип

Трагедијата на семејството Седат од штипско Радање  комплетно го смени живоото во нивниот дом. Тие одбележуваат една година откако среката од нивнниот дом и го отстатпи местото на  жалоста.

„Многу тешко не знам како да ви опшишам, полошо нема, не м ожам да да спијам“ изјави Мазлим Мустафа, татко на Седат

Во мегувреме, возачот кој  ја предизвика несреката  неправосилно е осуден на 5,5 години затвор. Казна, која семејството повеке ги иритира отколку теши.

„Најмалку 15 години треба да се осуди а не  5,5 години но сепак ни една казна не може да го врати детето“  изјави Мазлим Мустафа, татко на Седат

За потсетување,  откако беше прегазен  на пешачки премин за време на големиот училишен одмор 15 годишниот Мустафа Седат  15 дема се бореше  за живот и беше во кома. Смртта по него дојде на 21 ноември  пред една година.

Видео: Дали ова дете е „скржаво“?

Малечково девојченце претпоставуваме дека има само две години, ама тоа не значи дека и недостасуваат добри идеи. Имено, малава хранеше гулаби или само тие и беа изговор за да си касне. По се изгледа и беа само изговор, зашто еден грабна за врат и му го извади зрното од клунот за да си го касне, се разбира. 

Погледнете го видеото.!

Шилегов и Трајановски ќе ги мeрaт

Вчерашниот „дуел“ помеѓу поранешниот  и сегашниот градоначалник на Скопје , Коце Трајановски и Шилегов изобилуваше со жестока дебата.

Дел од емисијата  е  корисниците на социјалите мрежи го искористија  за забава, погледнете

Популарно