Каде се можете да патувате без виза со македонски пасош?

Со македонски пасош во 2018 година може да се патува без виза во вкупно 110 земји, што е за 2 земји повеќе од минатата година. За да ја погледнете целата листа на земји во кои може да се патува без виза, посетете го следниот ЛИНК

КОНЕЧНО: Македонија и Германија постигнаа договор за признавање на возачките дозволи

Македонија и Германија постигнале договор за меѓусебно признавање на возачките дозволи, објави Дојче Веле.

Отстранети се последните пречки, и со тоа, Македонските државјани кои живеат или работат во Германија ќе можат да ги заменат своите матични возачки дозволи за Германски.

Тоа е особено важно како за Македонските државјани кои имаат постојано живеалиште во Германија, но и за оние кои често патуваат во земјата, бидејќи досега правото да управуваат со моторно возило во Германија го имаа само во првите шест месеци од престојот. Потоа, мораа да полагаат одново возачки испит.

(ВИДЕО+ФОТО 18+) 19-годишниот убиец од Флорида бил манијак за оружје, еве што е криел во својот дом

19-годишниот Николас Круз, кој пукаше во училиште во американскиот град Паркленд, Флорида и уби 17 лица, бил опседнат со оружјето. Момчето дома чувал цел арсенал во разновидно оружје. Интернет корисници откриле во неговиот профил на Инстаграм повеќе негови слики со оружје. Во моментов неговиот профил е затворен.

На кадрите, објавени од поранешниот ученик гледаме полуавтоматска пушка AR-15. Таа е можеби најраспространетото оружје за “цивилна” употреба во САД. Снимано е и друго оружје.

Младиот маж ставил слики и на целите на кои тој пукал.

Инаку, 19-годишниот Николас упадна во гимназијата и го активирал противпожарната систем за да истера ученици во ходниците и да убие што е можно повеќе од нив. Бил вооружен со полуавтоматска пушка и носел неколку полнења со куршуми. Во сериозниот инцидентот загинаа 17 лица. Истиот е бројот и на повредените. Убиецот е уапсен. Неговите мотиви во моментот се непознати. Според податоците на CNN, убиецот арсеналот со оружје го купил уште минатата година. Тинејџерот беспрекорно ја поминал проверката која во САД се прави кога приватно лице купува оружје. Полицајците при рација во домот на Круз, претресле и неколку други адреси. Денес момчето ќе биде изведено пред суд. Според истражување на слики и други материјали полицајците процениле дека Никълас Круз е склон кон насилство.

Популарно