Детално: надуеност и гасови, летна траума и решавање на траумата

Подуеноста на стомакот, подригнувањето и интестиналните гасови знаат да бидат непријатни и да направат да се почувствувате засрамени. Следуваат причините за нивната појава како и начините за нивна превенција.

Сите овие наведени "непријатности" се природна појава и најчесто се предизвикани од голтањето на воздух и од варењето на храната. Можете ретко да почувствувате гасови, но понекогаш тие знаат да се јават и во текот на целиот ден. Во случајот кога интестиналните гасови и соодветно асоцираните болки влијаат на секојдневните активности, тоа може да биде индикација за нешто посериозно.

Подуеност на стомакот: Натрупување на гасови во стомакот и интестиналниот тракт

Кога гасот нема да се исфрли преку устата или анусот, тој може да се натрупува во стомакот и интестиналниот тракт, што доведува до појава на болки и подуеност на стомакот. Болките кои што би се јавиле можат да бидат тапи и слаби или остри и интензивни. Испуштањето на гасот може да ја намали болката.

Подуеноста на стомакот може да биде поврзана со следново:

– Консумирање на мрсна храна. Маснотиите го забавуваат празнењето на стомакот и го зголемуваат чувството на исполнетост

– Стрес или анксиозност

– Пушење

– Гастроинтестинална инфекција, блокада на гастроинтестиналниот тракт или болест на истиот

– Синдром на иритабилни црева, состојба која што се карактеризира со абдоминална болка и промени во функцијата на цревата

– Состојби како што се целијачната болест или нетолеранцијата на лактоза, каде што цревата не се во можност да ја сварат храната или да апсорбираат некои од нејзините компоненти.

За да ја намалите подуеноста на стомакот, можете да пробате да ја избегнувате или да го намалите внесот на храната која што предизвикува гасови. Многу јаглехидрати можат да предизвикаат гасови и следните се некои од нив:

– Грав; Брокула; Зелка; Газирани пијалоци; Карфиол, Гума за џвакање, Јаболко, Праска, Тврдо чоколадо, Зелена салата

Подригнување: Ослободување на вишокот воздух

Подригнувањето претставува начин со кој што телото го отстранува дополнителниот воздух од стомакот. Можно е да голтате дополнителен воздух ако пребрзо јадете или пиете, зборувате за време на јадење, џвакате гума за џвакање, пиете газирани пијалоци или консумирате пијалок преку сламка.

Ацидниот рефлукс или гастроезофагеалната рефлуксна болест (GERD) се карактеризира со истите ефекти. Ако стомачната киселина се врати назад во езофагусот, можно е дополнително да голтате со цел да го исчистите материјалот. Притоа, можете да проголтате дополнителен воздух кој што пак, ќе доведе до понатамошно подригнување.

Некои луѓе голтаат воздух при нервоза – дури и кога ништо не јадат ниту пијат. Во другите случаи, хроничното подригнување е поврзано со воспаление на облогата на стомакот (гастритис), пептична улцерозна болест или задоцнето празнење на стомакот (гастропареза).

Можете да го намалите подригнувањето ако:

– Побавно јадете и пиете. Со побавното јадење ќе ја намалите количината на проголтаниот воздух. Избегнувајте пиење со сламка.

– Избегнувајте газирани пијалоци и пиво. Тие ослободуваат гас – јаглерод диоксид.

– Избегнувајте ги гумите за џвакање. Кога џвакате, голтате повеќе од нормално. Еден дел од тоа што го голтате е дополнителен воздух.

– Не пушете. Кога пушите, освен чад, вовлекувате и воздух.

– Проверете ги забите (вклучително и вештачките). Забите кои што недоволно пасуваат, предизвикуваат дополнително внесување на воздух при јадење и пиење.

– Третирајте ја градната болка. За повремената градна болка со слаб интензитет, можат да помогнат антацидите кои што можат да се земат без рецепт. Лекувањето на GERD може да побарува употреба на лекови кои што се препишуваат исклучиво на рецепт.

Интестинален гас: Натрупување на гас во колонот

Интестиналниот гас типично е предизвикан од ферментацијата на храната во колонот која што не е сварена, како што е случајот со растителните влакна од зеленчукот и овошјето. Гасовите исто така можат да се формираат кога дигестивниот систем во целост не го разредува глутенот или шеќерот во млечните производи и овошјето.

Другите причини за појава на интестиналните гасови вклучуваат:

– Остатоци на храна во колонот

– Промени во цревните бактерии како резултат на земање на антибиотици или други лекарства

– Недоволна апсорпција на јаглехидрати, која што може да го наруши балансот на "добрите" бактерии во дигестивниот систем

– Проголтан воздух кој што доспеал до колонот

– Констипација – колку што подолго отпадната храна останува во колонот, се зголемува и времето за нејзината ферментација.

Понекогаш, интестиналните гасови можат да индицираат на некое пореметување во дигестивниот систем како што е синдромот на иритабилни црева или нетолеранција на лактоза.

Во превенцијата на интестиналните гасови може да помогнат следните препораки:

– Избегнувајте ја храната која што ви создава најмногу проблеми

– Консумирајте храна која што не е многу мрсна

– Привремено намалете го внесот на храна која што е богата со растителни влакна. Влакната помагаат во варењето на храната, но исто така се и многу добри "производители" на гасови. По паузата, повторно пополека додавајте ги влакната во исхраната.

– Јадете полека. Обидете се оброкот да биде во релаксирана атмосфера. Јадењето при стрес или брзото јадење може да влијае на дигестијата.

– Движете се. Кратката прошетка по оброкот може да помогне.

Кога да посетите доктор

Подуеноста на стомакот, подригнувањето и интестиналните гасови вообичаено се решаваат сами по себе. Во случај симптомите да не се подобруваат и покрај промените во навиките за исхрана или ако забележите некои од следниве симптоми, јавете се на доктор:

– Дијареа

– Констипација

– Честа, пролонгирана и повторувачка абдоминална болка

– Гадење и повраќање

– Крвава столица

– Загуба на тежина

– Треска

– Болка во градите

Горните симптоми можат да бидат сигнал за некое дигестивно заболување

Интестиналните симптоми можат да бидат непријатни и засрамувачки, но не дозволувајте срамот да ве надвладее и следствено на тоа да не побарате помош. Постојат многубројни третмани кои што можат да ви помогнат.

Над 400 приватни специјализанти стапија во штрајк

Над 400 приватни специјализанти изутринава стапија во генерален штрајк и не ги извршуваат работните обврски на скопските клиники и останатите болници и амбуланти низ државава. Тие бараат зголемување на надоместот што им се исплаќа  во изнес од 26 илјади денари, на ниво на просечна плата на доктор во јавна здравствена установа, здравствено осигурување, како и решавање на статусот што сега им е со договор на дело. Штрајкот ќе го прекинат, како што најавија, само доколку добијат писмена гаранција за исполнување на барањата. 

- За жал, се решивме на овој чекор бидејќи Министерството за здравство нема слух за решавање на нашите проблеми,  изјави доктор Христина Илиоска Чешлароска, приватен специјализант по интерна медицина, трета година. 

Таа потсети дека по протестот во март, имале средба со министерот за здравство на која им било ветено дека нивните барања ќе се најдат на седница на Влада., но  дека засега немаат никаков одговор. 

Како што соопшти Илиоска Чешлароска, добиле повик од претставник во Министерството за здравство и им било кажано дека денеска во 14 часот  ќе се одржи средба во Влада.

-Петмина наши претставници ќе бидат на таа средба, но, немаме информација кој се ќе присуствува и дали ќе бидат прифатени нашите барања. Штрајкот продолжува, се додека не добиеме писмена официјална гаранција дека барањата ќе бидат исполнети, нагласи Илиоска Чешлароска.

Тамара Пејоска, специјализант на пластична и реконструктивна хирургија, прва година, рече дека работно максимално се посветуваат, а се ставени во разочарувачка деградирачка позиција. На протестот беше нагласено и дискриминирањето при остварување на мајчинство и породилно отсуство, бидејќи тогаш се укинува надоместот. Сите овие луѓе, беше кажано на протестот, имаат желба да останат во државата, да работат и да се грижат за пациентите.

ИЈЗ: Нови 44 случаи на голема кашлица од 5 до 11 април, вкупно 443 заболени

Нови 44 случаи на голема кашлица се пријавени од 5 до 11 април, со намалување од 10,0 отсто споредено со претходниот седмодневен период. Најголем дел од случаите се пријавени во Скопје. Пријавени се случаи и во Битола - четири и по еден случај во Куманово, Кратово и во Крива Паланка. Возраста на заболените се движи од еден месец до 75 години, а најголем број случаи се од возрасната група од 10 до 14 години. Од новите 44 случаи, два се хоспитализирани, се наведува во најновиот извештај на Институтот за јавно здравје (ИЈЗ), објавен попладнево.

- Заклучно со 11 април, во Северна Македонија се регистрирани вкупно 443 случаи на голема кашлица, со инциденца од 24,1/100 000 жители. По однос на место на живеење, најголем број лица живеат во Скопје - 355 или 80,1 отсто со зафаќање на шеснаесет различни општини. Од територијата на ЦЈЗ Куманово се пријавени 25 лица, од ЦЈЗ Битола 19, 17 лица од ЦЈЗ Тетово, од ПЕ Гостивар - пет и од ЦЈЗ Кочани и ПЕ Кратово по три случаи. По два случаја се регистрирани во Крива Паланка, Дебар, Струга, Пробиштип, Велес и во Струмица, а по еден случај е регистриран од Кичево, Прилеп, Кавадарци и од Гевгелија, пишува во извештајот.

Од вкупниот број регистрирани случаи - 433, 263 или 59,4 проценти не биле вакцинирани, не се комплетно вакцинирани согласно возраста или нема доказ за вакцинација. Од случаите кои се комплетно вакцинирани, просек на поминато време од последната доза вакцина до заболување, изнесува 12,9 години.

Од заболените, хоспитализирани се 60 лица и тоа 49 од нив на возраст до четири години.

Дадени се вкупно 39.031 доза вакцина што содржи компонента против голема кашлица во периодот од 18 јануари до 11 април. 

Овие намирници го зајакнуваат имунитетот и ги ублажуваат симптомите

Иако пролетта носи многу прекрасни работи и позитивна енергија, луѓето кои страдаат од алергии се на мета на алергиите и така започнува нивната агонија. Алергиите се резултат на преосетливост на имунолошкиот систем, што предизвикува ослободување на штетни хистамини. Тие можат да влијаат врз целото тело, особено на кожата, очите, носните прооди и белите дробови.

Симптомите на алергија се јавуваат кога вашето тело реагира на алергените во телото со производство на хемикалијата наречена хистамин која помага да се потисне алергенот. Имуниот систем предизвикува алергиска реакција преку производството на антитела на имуноглобулин Е (IgE) кои предизвикуваат широко распространети симптоми.

Пример симптоми

- течење на носот, сугреб, чешање, затнат нос

- исип на кожата, црвенило, сувост, лупење или чешање

- печење или чешање во устата и усните

- отекување на јазикот, усните, грлото или лицето

- гадење и повраќање

- грчеви во стомакот

- кашлица

Овие се најдобрите прехранбени продукти кои треба да ги вклучите во својата исхрана за да се справите со алергиите:

1. Белиот лук

Природен антибиотик кој помага во борбата против инфекции, вируси, дури и алергии. Дневното консумирање или цедење на сок од две сурови чешки од овој моќен антиоксидант може да го засили имунитетот.

2.Лимон и лимета

Одлични за засилување на имунитетот и се користат за разни заболувања, вклучувајќи ги и алергиите, бидејќи се полни со витамин C и антиоксиданти кои го засилуваат имунитетот. Водата со лимон го прочистува телото од нечистотии. Помешајте сок од лимон со маслиново масло како дресинг за салата.

3. Зелените лисни зеленчуци

Спанаќ, кељ, зелка и рукола се одличен извор на важни витамини, минерали, антиоксиданти и ензими кои помагаат во детоксикацијата и намалувањето на воспалението.

4. Храна богата со пробиотици

Пробиотичката храна (кефир, кисело млеко, кимчи, јогурт, сирење, мисо и комбуха) го подигнуваат имунитетот и може да помогнат во регенерацијата на оштетената цревна мукоза.

5. Кокосово млеко

Најдобрата алтернатива на кравјото млеко, бидејќи не содржи млечни производи, лактоза, соја, ореви и житарки.

6. Путер од бадеми и семки

За луѓе алергични на кикиритки и путер од кикиритки, путерот од бадеми е безбедна и здрава алтернатива која обезбедува здрави незаситени масни киселини, влакна, минерали како и рибофлавин и магнезиум, па дури и некои антиоксиданти.

7. Ленено семе, чија, семе од тиква и сончогледово семе

Одлични извори на здрави масти и влакна.

8. Коприва

Листот на коприва природно ги контролира хистамините, затоа се препорачува од страна на се повеќе лекари да се земе лиофилизиран препарат пред почетокот на сезоната на поленова грозница. Може да се користи и како чај или во форма на тинктура, вклучувајќи и хомеопатски лекови.

Популарно