Спремете супербрз сос со пилешко кој оди со ориз и со пире

Состојки:

1 кромид

1 морков

300 гр пилешко филе

мешавина од суви зачини

сол

бибер

лук во прав

малку сусам

павлака за готвење

масло

Подготовка:

Прво треба да го загреете маслото во тавата, а потоа време е да го додадете сечканиот морков и малку да се пропржи додека не ја ослободи бојата. Потоа додадете го исечканиот кромид.

Во сето тоа додадете малку вода, а потоа оставете уште малку да се динста.

Сега е време да го додадете и сечканото пилешко. Пропржете го, но во еден момент во тавата додадете ги другите состојки, малку сол, сувиот зачин, павлаката за готвење и сусамот.

Потребни се уште неколку минути за да се динста вашето јадење, а потоа можете да го послужите овој брз сос со ориз, пире од компири или тестенини.

Пријатно!

Храна која ја намалува надуеноста и оние кои ја предизвикуваат

Ако се чувствувате непријатно и подуено после оброк, можеби е време да го промените видот на храната што ја јадете.

Како што пренесува „Health magazine“, нутриционистите ги издвоиле намирниците кои најчесто ги конзумираме кои доведуваат до надуеност, но и оние што е уште поважно што треба да ги јадете за да ја намалите непријатната надуеност и гасовите.

Пет намирници кои предизвикуваат надуеност

Кељ, брокула и зелка

Овие зеленчуци од семејството на зелка содржат рафиноза, односно шеќер кој останува несварен додека бактериите во цревата не го ферментираат. Тоа е она што произведува гасови и ве прави надуени. Но, тоа не е причина целосно да го избегнувате бидејќи е исклучително здрав.

Постојаното јадење храна богата со хранливи материи и богата со влакна води до посилен, поздрав дигестивен систем кој е помалку склон кон надуеност. Затоа, продолжете да ги јадете овие позелени работи, но ограничете ги вашите порции. Ако ви е навистина тешко, сварете го на пареа бидејќи готвењето ги омекнува влакната и ги намалува, па зазема помалку простор во вашиот дигестивен тракт. Готвењето нема целосно да ги елиминира или да ја спречи надуеноста, но може да го олесни вашиот зеленчук за варење.

Мешунките

Тоа што гравот набабрува секако не е нешто ново за вас. Истото важи и за леќата, сојата и грашокот, од кои сите произведуваат гас. Овие мали вкусни житарки во основа содржат, покрај протеини, шеќери и влакна кои нашето тело не може да ги апсорбира. Кога мешунките ќе стигнат до дебелото црево, тогаш вашите цревни бактерии ги заземаат и се насладуваат со нив, а таа забава води до гасови кои веднаш ќе ви го зголемат струкот. Комбинирајте мешунки со лесно сварливи цели зрна, како ориз или киноа. Вашето тело на крајот ќе се навикне на нив. Запомнете, ако често јадете овошје, зеленчук, јаткасти плодови, интегрални житарки и грав, тие нема да ви пречат толку многу како кога ги јадете само повремено.

Млечни производи

Ако се чувствувате подуени по неколку парчиња сирење или чинија житарки со млеко, можеби сте нетолерантни на лактоза. Ова значи дека на вашето тело му недостасуваат ензими што му се потребни за да ги разложи шеќерите кои се наоѓаат во млечните производи, предизвикувајќи гасови и надуеност. Затоа, држете се настрана од млечни производи и одлучете се за алтернативна храна која е без лактоза или без млеко.

Јаболка

Вистина е изреката дека едно јаболко дневно го држи докторот подалеку, освен во случај на надуеност. Јаболката се богати со богати влакна, фруктоза и сорбитол, т.е. шеќери кои се наоѓаат во овошјето, што многу луѓе не можат да го толерираат или тешко го поднесуваат. Јаболката сепак се одлична ужина, затоа не ги отпишувајте целосно. Јадете ги умерено и одделно од оброците. Ако навистина планирате да бидете во костим за капење, тогаш избегнувајте ги. Заедно со јаболката и крушите, праските и сливите се плодови кои предизвикуваат надуеност.

Солена храна

Јадењето храна богата со натриум може да предизвика задржување на водата, што ќе ве направи доста подуени. Сепак, избегнувањето на натриум не е толку едноставно како избегнувањето на самата сол. Натриумот е компонента на повеќето преработени и пакувани храни, вклучувајќи супи, леб и брза храна. Ова го прави многу тешко да се избегне. Затоа, не е изненадување што дури 90 проценти од Американците консумираат повеќе натриум отколку што е препорачано за здрава исхрана (2.300 mg дневно за повеќето луѓе и 1.500 mg за возрасни постари од 50 години, плус луѓе со дијабетес, висок крвен притисок, и висок ризик од хипертензија). Ако веќе сте консумирале големи количини сол, пијте многу вода за да ја измиете.

Храна која ќе ви помогне да се ослободите од надуеноста

Краставица

Луѓето користат краставици за да го намалат отокот под очите – а вие можете да ги јадете за да го направите истото за вашиот стомак. Овој зеленчук содржи кверцетин, флавоноиден антиоксиданс кој помага да се намали отокот. Докажано е дека краставиците ја инхибираат активноста на проинфламаторните ензими. Можете да ги исечете и да ги јадете токму така, да направите салата или да ги замените слатките пијалоци со освежителна чаша вода со краставици.

Банани

Храната богата со калиум – како што се бананите, авокадото, кивите и портокалите – го спречува задржувањето на водата преку регулирање на нивото на натриум во вашето тело и може да ја намали надуеноста предизвикана од прекумерната потрошувачка на сол. Бананите имаат и растворливи влакна кои можат да го ублажат или да го спречат запекот, кој исто така предизвикува надуеност.

Јогурт со пробиотици

Внесете дел од тие добри бактерии во цревата. Пробиотиците помагаат во регулирањето на варењето и го штитат целокупното здравје на вашиот дигестивен тракт. Секако, можете да земате пробиотски суплементи, а може да ги внесете и преку јогурт со појадок. Можете да го засладите со малку мед.

Ѓумбир

Ѓумбирот содржи дигестивен ензим зингибаин, кој му помага на вашиот стомак да ги разгради протеините. Ова соединение потенцијално помага храната полесно да се вари, намалувајќи ја надуеноста, гасовите или запекот. Ако веќе се чувствувате подуени, веројатно не сакате да јадете – затоа наместо тоа, пијте домашен чај од ѓумбир. Ставете неколку парчиња исечен ѓумбир и потопете во чаша топла вода пет до 10 минути.

Внимавајте на овие работи кога им ги давате на децата

Бебињата секојдневно испуштаат гасови и тоа е сосем нормална и природна појава. Но, понекогаш може да се случи тие да се чувствуваат непријатно поради некои намирници што предизвикуваат повеќе гасови од вообичаено.

Бебето ја обработува храната на ист начин како и возрасниот човек. Значи, ако знаете дека одредена храна Ви прави проблеми, внимавајте на истата реакција кај вашето дете. Обично, ова се намирниците на кои треба да се внимава: грав, брокула, зелка, карфиол, житарици, овесна каша, кајсии, сливи, праски, круши, сливи, цитрони…

– Ако овие намирници се виновни за гасот, тој ќе се појави за неколку часа. Хранливите материи и храната богата со растителни влакна е најдобра за новороденчињата, објаснува педијатарката Џенифер Шу.

Таа додаде дека гасовите не се проблем сами по себе, но тие понекогаш предизвикуваат непријатност. Во крајни случаи, се препорачува и разговор со лекар.

Секое утро направете си кафе и уживајте во него

Кофеинот е најкористената психоактивна состојка на светот и тоа со добра причина – тој нè буди наутро, нѝ помага да си ги извршиме обврските и нè полни со енергија.

Меѓутоа, луѓето често се грижат дали треба да го ограничат внесувањето на кофеин или потполно да го исфрлат од употреба.

Иако премногу кофеин може да предизвика несоница, немир и забрзана работа на срцето, во поголемиот дел од случаите кафето е всушност благотворно за здравјето.

1.Болести на срцето

Анализата која ги споредувала резултатите од 200 истражувања покажала дека луѓето кои консумираат три или четири шолји кафе дневно имаат 19 отсто помал ризик да се соочат со смрт од кардиоваскуларни болести.

2.Поздрав црн дроб

Девет научни истражувања покажале дека кафето го намалува ризикот од цироза на црниот дроб. Една шолја кафе дневно го намалува тој ризик за 22 отсто, две за 43 отсто, три за 57 отсто, а четири за дури 65 отсто.

3.Дијабетес тип 2

Едно големо истражување покажува дека секоја дополнителна шолја кафе на ден е поврзана со седум отсто помал ризик на развој на дијабетес тип 2.

4.Депресија

Едно големо истражување кое било спроведено на 50 илјади жени покажало дека една шолја кафе го намалува ризикот од развој на депресија за 15 отсто, а две до три шолји дневно за 20 отсто.

5.Рак

Научното истражување кое било објавено во европско списание за превенција на рак покажало дека љубителите на кафе (оние кои пијат најмалку три шолји дневно) имаат 18 отсто помал ризик за развој на рак на црниот дроб, матката, усната шуплина и простатата.

6.Алцхајмерова болест и деменција

Мета-анализата од истражувањата околу влијанието на кафето на мозокот, покажала дека љубителите на кафе имаат отприлика 16 отсто помал ризик од заболување од Алцхајмерова болест или деменција.

7.Општа смртност

Истражување извршено на половина милион Европејци кое се спроведувало во период од 16 години покажало дека мажите кои пијат три или повеќе шолји кафе дневно имаат 12 отсто помал ризик од прерана смрт, во однос на оние кои не пијат кафе. Кај жените ризикот е помал за седум отсто.

Популарно