Денеска, ви го преставуваме брзото селско месо - побрза верзија на традиционалното селско месо, одлична ако се најават гости на ручек, а сакате да спремите супер јадење.
Состојки
За ќофтиња
400гр. мелено месо (мешано)
1 главица кромид
1 чешне лук
1 лажичка сенф
2-3 лажици зејтин
по вкус сол, бибер и мајчина душичка
Останати состојки
400гр. свинско месо
2 поголеми главици кромид
2 моркова
400гр. свежи шампишони
1 лажица сенф
1 крем супа од печурки
900мл. вода
100мл. бело вино
по вкус зачини сол, бибер, ловоров лист, мешан зачин
Подготовка
1. Опционално свинското месо може да го исечете на парчиња, да го зачините со сенф, сол, бибер и зачини по желба и да го оставите од вечер за наредниот ден, а може и веднаш да се подготвува.
2. Сите наведени состојки, освен меленото месо ставете ги во блендер и убаво испасирајте ги да се добие кашеста смеса, па додадете ги во меленото месо и убаво измесете да се изедначи. Од така добиената смеса направете ќофтиња.
3. Главиците кромид исечете ги на половина, па секоја половина на резанки со дебелина 2-3мм. Земјената тава (или садот во кој ќе печете) намрсета ја малку, па резанките кромид наредете ги на дното. Врз кромидот распоредете ги парчињата месо и ќофтињата. Морковот исечкајте го на крукчиња, а печурките на половина па распоредете ги врз месото.
4. Во тенџере на оган ставете ја водата да се загрее. Во друг сад на страна ставете го виното и во него растворете ја супата од печурки, па кога водата ќе зоврие додадете ја, промешајте и само почекајте повторно да зоврие па исклучете. Целата супа претурете ја во тавата, поклопете и ставете во загреана рерна на 180С да се пече околу 1 час. 15мин. пред крај отворете ја тавата и печете така. Оставете малку да се излади па послужете со пире, печени компири или самостојно.
Количината на вода и вино е по избор, може да ставите и повеќе вино ако сакате, но отприлика да биде до 1 литар.