ВИДЕО: Вака денеска изгледа некогаш најубавиот хотел на Преспанското езеро

Некогаш најубавиот од комплексот хотеи во Отешево, хотелот „Европа“, денеска не потсетува на своите луксузни денови. Претворен е во руина и пополека се распаѓа. Погледнете што остана од него:

ВИДЕО: Избегнат инцидент на протестите „За заедничка Македонија“ - Талат Џафери ја провоцираше толпата

Пратеникот на Демократската унија за интеграција (ДУИ), Талат Џафери, вчера со автомобил се појави пред толпата која протестира за поддршка на иницијативата „За заедничка Македонија“.

Тој не сакаше да се тргне од улицата каде што се движеше народот, кои уредно го имаат пријавено протестот. По неколку минути и негодување да се тргне, Џафери се повлече, а протестот продолжи по агендата. За среќа не се случи инцидент, бидејќи присутните не подлегнаа на неговата провокација и продолжија да се движат мирно, како што тоа го прават веќе 57ми ден.

Народот одлучно одговори на ваквите провокации и со негодувања и свирежи го врати назад Џафери.

Кои се најплатени професии во Македонија?

Вработените во воздухополовството и во ИТ-компаниите се најплатени работници во земјава, а најниски плати имаат тие што се занимаваат со риболов и со кожарство, покажува лнајновиот извештај за исплатените плати што го објави Државниот завод за статистика. 

Пилотите и другите вработени во воздухопловниот сектор во февруари имаале просечна нето-плата од 52.756 денари, додека комјутерските програмери имале месечен надомест од 49.180 денари. Повисоки плати имаат и вработените во компаниите за производство на лекови и други фармацевтски производи кои во февруари имале плата од 43.260 денари. За разлика од нив, просечната плата на работниците кои се занимаваат со рибарство во февруари изнесувала 10.590 денари. Во слична ситуација се и вработените во кожарската индустрија кои имале плата од 11.799 денари.

Кога станува збор за просечните плати на ниво на цела индустрија, во најдобра положба се вработените кои се занимаваат со финансиски и осигурителни дејности, каде просечната нето-плата во февруари изнесувала 58. 657 денари. Најлошо платени се вработените во земјоделството, шумарството и рибарството каде просечната исплатена плата е 16.309 денари. 

Државната статистика пресмета дека просечната нето-плата по вработен во февруари изнесувала 22.347 денари. Притоа, овој месец, 1.3% од вработените во земјава не примиле плата.

Зголемување на платите имало во секторите транспорт и складирање, информации и комуникации и во рударство и вадење камен. Намалување на платите е регистрирано во секторите снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација и во трговијата на големо и мало. 

Извор: Fakulteti

Ни претстојат три неработни денови

Во текот на месец мај следуваат 3 државни празници, кои согласно Законот за празници се неработни денови.

1 Мај (понеделник), Ден на Трудот

24 Мај (среда), „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители

27 мај (сабота), првиот ден на Рамазан Бајрам.

Популарно