ВИДЕО: Попот се занесе и полета сред црква!

Во една црква на грчкиот остров Хиос за велигденските празници се одржа вистинско шоу.

На видеото објавено од настанот се гледа како додека верниците со нетрпение очекуваат да почне литургијата, свештеникот од еднаш во скок излетува од олтарот и почнува да расфрла ловорови листови кон присутните. 

Видеото брзо стана хит на социјалните мрежи, а свештеникот Христофорос веќе го доби прекарот „летачки поп“.

Со векови се мислело дека Исус бил слаб и има долга коса, но

Долга руса коса, сини очи и долги и вретенести екстремитети и „негуван“ – тана веќе со векови се змаислува и прикажува Исус Христос. Тоа е една европоцентрична визија за човекот кој најверојатно не изгледал така. Токму како што не изгледал и како што многумина актери го имаат овековечено на големото филмско платно.

Историчарката Џоан Тејлор од Универзитетот во Лондон напишала книга за мистеријата на изгледот на Исус, а заклучокот е дека наликувал на поголемиот дел од своите современици – бил релативно низок, со маслинест тен, кафеави очи, мускулест и веројатно со кратка коса.

Со оглед дека Исус бил столар, Тејлор заклучува дека тој со оглед на својата професија и начинот на живеење во тоа време, веројатно бил и физички дисфигуриран, имал лузни, стари несаниарни скршеници или кожни болести кои тогаш владееле.

Поради физичката работа и слабата исхрана во комбинација со археолошките и анторполошки докази заклучокот е дека Исус, најверојатно бил мускулест и со „набиена“ градба.

Интересно е што Стариот Завет најчесто не бега од физички описи на протагонисти, па така кралевите Давид и Саломон и патријарсите Абрахам и Мојсеј ги опишува, како што денес би се рекло „атрактивни“. Изгледот на Исус се третира на сосема поинаков начин.

Недостатокот на опис на неговит лик, тврди Тејлор, исто така е порака која зборува дека Исус изгледал како и „просечен граѓанин на Јудеја“. На некои места се опишува како често Исус „исчезнувал во масата“.

Во Стариот Завет пророкот Изаија најавува раѓање на човек кој нема да привлекува внимание со својот кралски изглед, туку дека луѓето ќе го следат поради зборовите кои ќе ги кажува. Почесто се опишува неговата облека, од неговите физички карактеристики.

Тејлор не е прва која ја отфрла визијата за висок и русокорс, „ариевски“ Исус, но прва ги доведува во однос условите во кои Исус живеел и работел со неговиот физички изглед.

Првите прикази на неговито изглед датираат два века по неговата смрт. христијанскиот теолог Иринеј зборува како христијаните тврдат дека имаат портрет на Христос кој го направил Понтие Пилат, но за тоа нема никакви докази.

– Исус јадел нередовно и малку. Многу одел, се занимавал со работа за која била потребна физичка издржливост, бил слаб, но мускулесто слаб, а не виток и вретенест. Недостатокот на описи и епитети укажува на тоа дека бил со просечен изглед, т.е. не се истакнувал со убавината, заклучува Тејлор и уште еднаш повторува дека поголемиот дел од приказите на Исус Христос се израз на европските културни вредност, а не реалноста.

Зошто луѓето се крстат кога минуваат покрај црква?

Веќе неколку години наназад сведоци сме дека луѓето штом ќе здогледаат црква или ќе поминат покрај неа дали со превоз или пеш , тие се крстат.

И додека едни сметаат дека тоа механички им доаѓа, и нема никаква врска со верата, други во овој чин ја гледаат почитта спрема верата.

Прашањето кое се наметнува е дали е тоа некаков феномен прифатен од повеќето или е христијански чин?

– Сметам дека таквиот чин е апсолутно христијански. Оној кој ќе почувствува потреба на тој начин да му се приближи на Бог не прави ништо лошо. Крстот има две линии. Хоризонтална и вертикална кои претставуваат љубов и симболизираат љубов кон Бог, објасува свештеникот Саша Ѓурѓевиќ.

Од друга страна социологот Ратко Божовиќ смета дека овој чин е вид на невербална комуникација, навика и механичка реакција.

– Тоа е еден вид на навика или механичка реакција. Младите тоа порано не го правеа, а сега масовно ги гледам како се крстат на јавно место. Тоа сигурно го виделе од постарите. Меѓутоа сметам дека кај поединци тоа доаѓа од внатрешното случување. Многу љубовта спрема Бог ја покажуваат на тој начин. Тоа е некој вид на емпатија, чувства, емоции. Значи додека за некои тоа е манир, за други тоа е внатрешно чувство, објаснува социологот.

Како и во се, мислењата се поделени, дали си поголем христијанин ако се крстиш и молиш додека поминуваш покрај црква или не го правиш сето тоа, се се сведува на тоа дали живееш чесно, ето тоа е индивудуално, и зависи од личноста и од нивната потреба.

Од водата во овој манастир слепите прогледувале, а немите прозборувале…

Манастирот Џунис е женски манастир во нишката епархија. Се наоѓа во истоименото село Џунис, на подрачјето од градот Крушевац. Легендата за настанокот на манастирот Џунис е поврзана со дамнешно предание за појавувањето на Мајката Божја и изворот на светата вода на местото на кое подоцна селаните ќе подигнат манастир.

Преданието за чудотворната вода од манастирот Џунис потекнува од 1898 година. Во него се вели дека Богородица и’ се прикажала на 13-годишно девојче, пред кое тогаш се отворило извор. Мајката Божја го благословила и прорекла дека ќе лекува болни. Мајката Божја му рекла на девојчето да им пренесе на селаните на тоа место да подигнат црква, а за да го означи местото на изградба, фрлила кофа вода на каменот, кој според легендата и сведочењето на старите монахини од манастирот, со текот на времето се зголемува и сега се наоѓа во малата црква, првобитно црквата-брвнара, подигната во 1934 година. Манастирот Џунис со Црквата на Пресвета Богородица ги осветил српскиот патријарх Павле, 14 октомври кога се слави празникот на Богородица кога на ова место се собираат и по неколку илјади верници кои присуствуваат на бдеењето и утринската литургија.

Чудесните исцелувања на изворската вода од манастирот Џунис направиле вистинко место за аџилак. Мештаните од околните села прераскажуваат дека многу неподвижни откако се напиле од изворот покрај црквата, прооделе, слепите прогледале, а немите прозбореле.

Популарно