НОВИОТ КОМПАКТЕН SUV CITROËN C3 AIRCROSS ВЕЌЕ ПОСТИГНА ПРОДАЖБА ОД 50.000 ВОЗИЛА

Промовиран во последниот квартал од минатата година, новиот компактен SUV Citroën C3 Aircross веќе постигна продажба од 50.000 возила во Европа, од кои 23.000 се во Франција. Надминувајќи ги дури и прогнозите на самиот бренд, овој успех е потврда за исклучителната привлечност на овој SUV кој е 100% Citroën! Овој нов модел е второто најдобро продавано возило на Citroën, веднаш зад C3. Тој е на чело на новата продажна офанзива на брендот, кој во јануари забележа пораст на продажбата во Европа од 19 отсто!

Промовиран во последниот квартал од 2017 година со оригинална телевизиска кампања, новиот компактен SUV Citroën C3 Aircross започна со висок старт. Веќе се постигнати 50.000 продажби низ Европа, од кои 23.000 во Франција! Надминувајќи ги дури и прогнозите на самиот бренд, овој нов модел сега е второто најдобро продавано возило на Citroën, веднаш зад C3. Овие извонредни резултати го нагласуваат новото темпо на продажна офанзива на брендот.  Во споредба со јануари 2017 година, во јануари 2018 година, продажбата на Citroën во Европа се зголеми за 19%.

Со својот уникатен дизајн, модуларност, бројни можности за персонализација во комбинација со 12-те системи за помош во возењето, Citroën C3 Aircross ја потврдува својата магнетна привлечност и со богатиот микс на продажба, и тоа:

60% од нарачките се за највиското ниво на опременост “Shine”

40% од нарачките се за некоја од четирите опции за внатрешен амбиент;

30% од нарачките се за двобоен покрив и 30% за Пакет боја (во посебна боја се надолжните носачи на покривот, куќиштата на ретровизорите, рамките на фаровите и дизајнот на страничното задно стакло).

Новиот компактен SUV Citroën C3 Aircross ја освои наградата европски AUTOBEST 2018 и беше прогласен за „Автомобил на годината“ во наградите Аргус 2018 во Франција. Исто така е еден од седумте финалисти за престижните европски награди „Автомобил на годината“ за 2018 година, чии резултати ќе бидат објавени на 5-ти март.

ФОТО: 9-годишно момче одговара на прашањето што е бес

Кога наставниците се обидуваат да ги научат децата да ги искажат своите емоции, треба да знаат дека во еден момент ќе ги дочека ладна вистина. Токму таков е случајот со момчето кое одговорило на прашањето што е за него бес.

9-годишното момче во училиште добило задача да напише што е лутина или бес, а тоa дало сосема искрен одговор, кој ги насмеа корисниците на интернет од целиот свет.

Како од пушка, малиот одговорил дека за него бес претставува домашната задача.

"Кога ја најдов оваа домашна задача во мојот ранец", напишало детето, а потоа одговорило и на потпрашањето кое следувало "Што направи", на кое тоa одговорилo "Го направив".

ФОТО + ВИДЕО: На сред шума се крие пештера, а еве што има во неа

Во непристапниот дел на кинеската провинција Гуиџоу, во пештера до која нема ни пат, не само што живеат луѓе, туку и постои цело село, организирано така што животот на целата заедница се одвива во пештерски мрак.

Селото Жонгдонг се наоѓа на 1.800 метри надморска висина, а до него се стигнува само со едночасовно планинарење, што на неговите жители им го отежнува снабдувањето со основни потреби. 

Официјалниот став на кинеската влада дека "Кина не е земја на пештерски луѓе" довел до затворање на училиштата кои исто така се наоѓале во внатре во пештерата во 2008. година, така што најмладите жители морале да пешачат до два часа до најблиските училишни клупи.

Инаку, во училиштето во пештерата оделе 186 ученици, а во неговите рамки имало дури и терен за кошарка.

Заедно со мештаните кои се наречени последни живи пештерски луѓе, под камењата живеат и нивните домашни животни, како што се крави, кокошки и домашни миленици.

Животот без пат до селото значел живот речиси без информации од надворешниот свет, со оглед на тоа дека жителите немале пристап до телевизиски сигнал или до весници.

Меѓутоа, приказната за селото во медиумите го кренала интересот на туристите за ова место, така што и владата се заинтересирала за него. Добиле пат до селото, а децата биле преместени во училишта со интернет. Своите семејства ги посетуваат за викенд или за празници.

Патот исто така довел до иселување на некои жители од ова единствено село, но повеќето решиле да останат во пештерата. Како што се проценува, во неа и натаму живеат околу 100 жители.

Популарно