Тој ден требаше да се венчаат, а таа ја облече венчаницата и отиде на гробишта

Трогателна и помалку морбидна приказна пристигна овие денови од САД.

Џесика Паџет отишла на гробот на својот вереник Џејмс Марфи во венчаница и со „сватови“ на денот кога требало да се венчаат и клечејќи на неговиот гроб му одаде почест.

Нејзиниот вереник, инаку пожарникар, загина минатата година во сообраќајна несреќа која ја направил неговиот колега пожарникар кога тргнувале на интервенција.

Возачот кој бил  пијан се забил во три паркирани автомобили. Џејмс загинал, додека неговиот колега останал неповреден. Џесика собрала сили и на 29 септември ја одржала церемонијата на „венчавање“ заедно со потесното семејство.

Го зела противпожарната облека на Џејмс, а кумата и неговиот кум одржале говор.

Потоа запалиле лампиони и ги пуштиле во небо над гробот на Џејмс.

Фотографиите од „венчавката“ брзо се проширија на социјалните мрежи.

Тежок христијански празник е во петок– ова никако не смеете да го правите

Во петок Православните верници  го прославуваат светиот апостол Тома. Тој во народот е познат како Томинден, сеќавање на светиот Тома, еден од дванаесетте апостоли кој го ширел Христијанството најпрвин во Палестина, а потоа и во Персија и во Индија каде бил убиен.

Свети апостол Тома е познат меѓу народот по неговото неверување, но на малку луѓе им е јасно дека се работи за сомнеж во воскреснатиот Христос како Спасител. Во личноста на неверниот Тома го видоа симболот на сомнежот во Христовото воскресение, зашто секое неверување на секој еден човек во крајна линија е неверување во Христовото подигање од мртвите. Она што му е уште помалку познато на нашиот народ е дека неверувањето на истиот Тома, Господ го искористи за да се потврди пред целиот свет реалноста на Неговото воскресение.

Да се потсетиме дека апостол Тома ги стави прстите во Христовите рани и ја опипа реалноста на живото тело, истото тело кое претходно умре на крстот. Подоцна, кога апостолите се распрснаа по целиот свет да го проповедаат Евангелието, на свети Тома му падна да отиде во Индија. Таму пострада маченички и со тоа уште еднаш, и сега најасно, ја посведочи својата вера во воскреснатиот Спасител.

Свети апостол Тома

Во народното паметење останал како неверен Тома

„Тома, ти поверува, оти ме виде; блажени се оние, кои не виделе, а поверувале“, му рекол Исус на апостолот Тома.

Светиот апостол Тома е еден од дванаесетте славни Исусови апостоли. Тома на еврејски јазик значи близнак, но апостолот Тома најчесто е познат како Неверен Тома.

Роден е во Панеида, мало гратче во Галилеја. Бил верен следбеник на Исусовото учење, и присуствувал на сите поважни настани од неговиот живот.

Кога Исус, по воскреснувањето, им се јавил на неговите ученици меѓу нив не бил Тома. А кога тие му кажале дека го виделе Спасителот, Томо не верувал и оттука е наречен Неверен Томо. „Тома еден од дванаесетте наречен Близнак, не беше со нив кога дојде Исус. Другите ученици му рекоа: „Го видовме Господа“. А тој им рече: „Дури не ги видам раните од клинците на рацете Негови, и не го ставам прстот свој во раните од клинците, и не ја ставам раката своја во ребрата негови, нема да поверувам“. А по осум дена учениците Негови пак беа собрани, и Тома со нив. Дојде Исус, кога вратата беше заклучена, застана помеѓу нив и рече: „Мир вам!“ Потоа му рече на Тома: „Дај го прстот свој овде и види ги рацете Мои; дај ја раката своја и стави ја во ребрата Мои и не биди неверлив, но верлив“. Одговори Тома и му рече: „Господ мој и Бог мој!“ Исус му рече: „Тома, ти поверува, оти ме виде; блажени се оние, кои не виделе, а поверувале“. (Јован 20/25-29)

Кога по слегувањето на Светиот Дух врз апостолите, овие се растуриле по светот за да го шират Исусовото учење, Тома отишол во Индија. Се претставувал како мајстор-ѕидар, а го проповедал христијанството. Таму бил и кога умрела Богородица и на таинствен начин пристигнал три дена по погребот.

Многу жалел поради тоа и побарал од апостолите да го отворат гробот и да ја види Божјата мајка. Но кога му ја исполниле желбата и кога го отвориле ковчегот телото на Богородица не било тука. Таа воскреснала и отишла кај својот син. Потоа Томо повторно се вратил во Индија каде што придобил многу неверници кон христијанската вера. Откако ги придобил и жената и синот на царот Миздија овој наредил да го убијат. Војниците го избодиле со копја надвор од градот, а неговите приврзаници го погребале како што му прилега.

Нашиот народ го смета за лесен празник, но за тие што празнуваат именден се смета за тежок празник и тие не треба да работат.

Преданија и легенди

Свети Тома бил мајстор за куќи да праит. Откога умре Ристос и се воскресна на небеси, свети Тома ватил да кажуат по луѓето за да го веруваат оти вистина воскреснал од умрените Ристос. Шетал по селата и градовите Свети Тома да кажуат (проповедуат) за Христа. Вистина кажуаше, ама и си работеше мајсторлук да си го вади лебот, а не да чека од народот.

Отишол во еден град и се кажал за прв мајстор (устабашија). Во тој град имало некој чорбаџија многу богат, чул за Свети Тома оти бил многу мајстор и го викнал при себе да го прашат дали можи да му напраит еден сарај што да немат на векот, само убав да бидит. Свети Тома му изваил еден ресим, што беше се зачудил чорбаџијата. Тек, чифт беа се пазариле, и беше му зел капаро Св. Тома да му го праит сарајот. Тој чорбаџија беше многу лош мамелеџија (лихвар): беше и слекол сите луѓе во градот, од тешко мамеле што беше му земал, без исав чоек беше бил и бездушник.

Откога беше ’и зел парите Свети Тома, думал, думал и издумал еден марифет: и за чорбаџијата да се избавит од греот и сиромасите да се закрепат во градо и да речат Бог да прости. Прашал во градо за кое сет најсиромаси ’рзелии, што не одат по питање, и му дал по троа пари да се подзавати во некоја работа и да се ранат. Поминале неколку дни, и пак пошол Свети Тома кај богатиот, пак му зел пари за ѓоа ќе купуат зајре што требат. Треќи пат, четврти пат му зел, и тогај го прашал чорбаџијата:

– Абре мајсторе – му рекол – ти тукуречи полојната пари ’и зеде и ништо на мегдан не изваде.

– Сите пари, сите ќе ми и даиш, чорбаџи – му рекол Свети Тома – и најпосле ќе го видиш азар сарајот, јас скришем ќе

го напраам и веднаш, коа ќе го битисам, ќе го видиш сам, та ќе се зачудиш што сарај јет.

Беше се уверил чорбаџијата и, полека-лека, беше му ’и дал сите пари што требаше за сарајот да се напраит. Дошло определеното време, за да се зглоби сарајот, го викнал Свети Тома и го прашал оти не го зглобил.

Тој му наоѓал рачки и мрдалки, јок утре, јок други ден. На тоа згора чорбаџијата, откоа беше испитал здраво оти Свети Тома ништо не праел, ами само го лажел, сторил давија и го клал апс и на голема мака го предал на судот. За чудо големо, ноќта беше сонил чорбаџијата еден сон како да беше се качил на небеси и беше му показале еден сарај најубав.

– Го познаваш, чорбаџи, овој сарај чи јет? – му рекол ангел Божи.

– Овој сарај јет како расимот мој што ми го даде Тома мајсторо, а чи је сарајо, јас не знам – му одгоорил чорбаџијата.

– Твој јет овој сарај чорбаџи, твој. Овде, откога ќе умриш, ќе си доеш да си седиш, векутума века. Оди сега и пушти го Свети Тома и голем бакшиш да му даиш – му рече ангело. Едно се разбудил чорбаџијата и го пуштил Свети Тома од апсаана, и чорбаџијата се спаси, и сиромасите рекоа: „Бог да прости“.

Многу семејства овој ден го одбележуваат како своја куќна слава. Во минатото го прославувале дрводелците, бочварите, коларите, столарите, бунарџии , ѕидарите… Се верувало дека тој штити од волци.

Најважното е дека на овој празник важи „Свети Тома седи дома“, па така не се оди никаде.

Порано била алкохоличарка, а сега е најмладата милијардерка во САД

Линдзи Снајдер се најде на насловната страна на „Форбс“ за овој месец, како најмлада жена на листата на најбогати Американци.

Снајдер има 36 години и над три милијарди долари богатство, што го наследила од татко и, кој се предозирал со лекови во 1999 година.

Но, како што објави „Дејли Мејл“. животот не бил секогаш благонаклонет кон богатата наследничка, која во минатото била зависник од алкохол, 

Снајдер сега е на чело на Управата на синџирот ресторани „Ин-енд-Аут".

Во јубилејниот „Форбс 400" Снајдер говори за своето мрачно минато, како и за трите разводи.

- Тоа беше црн период во мојот живот. До 22-та година веќе бев на дното, изјави таа.

Моментно е омажена за четвртиот сопруг Шон Елингсон. Линдзи вели дека рехабилитацијата, но и грешките со мажите, ја направиле посилна жена, каква што е денес.

Му напишала на дечко и’ 22 правила на однесување во врската и станала вирален хит!

Секоја врска е индивидуална и нема смисла да се прават споредби. Сепак, често знаеме да го правиме тоа, па затоа и се консултираме со пријателките за да дознаеме дали нашите замисли се ригорозни.

Една Американка покажала колку далеку можат да одат девојките кога се во прашање правилата во врската. Таа направила листа од 22 правила до кои нејзиниот дечко мора да се придржува.

Сосема очекувано, оваа листа станала вирална:

- Не смееш да го даваш твојот телефонски број на слободни девојки.

- Не смееш да следиш слободни девојки на социјални мрежи (вклучувајќи ги Инстаграм, Снепчет и Твитер)

- Не смееш да се дружиш со Киган (ниту кај него дома ниту на друго место).

- Не смееш да одиш во Хонда без мене.

- Не смееш да се дружиш со твоите пријатели повеќе од два пати неделно.

- Не смееш ни да погледнеш слободна девојка.

- Ако ти пријде некоја девојка на кое било место, ти само замини си.

- Никој не смее да се дружи со нас, кога сме излезени ние двајца.

- Не смееш да бараш орален секс.

- Не смееш никогаш да ми се налутиш за што и да е.

- Никогаш повеќе не смееш да ги споменеш Тајлер, Ноа, Девен или Џош.

- Не смееш да пиеш, освен кога јас сум со тебе.

- Смеам да ти чепкам по телефон секогаш кога ќе посакам.

- Ако почнеме да живееме заедно, никогаш не смееш да носиш други девојки дома.

- Твоите пријатели ретко кога ќе доаѓаат кај нас.

- Ако те фатам со други девојки, ќе те убијам.

- Не смееш да ме оставиш поради пријателите.

- Остин не одлучува кога јас ќе излегувам со тебе.

- Ќе одиме на љубовен состанок минимум еднаш во две недели.

- Ако кажам „скокни“, ќе прашаш: „Колку високо, принцезо?“

- Мораш да се обидеш барем еднаш дневно да ми кажуваш дека ме сакаш, за да знам дека не се плеткаш со други девојки.

- Не смееш никогаш да ме оставиш да го чекам твојот одговор на пораките подолго од 10 минути.

По оваа листа, следела лавина од коментари. Додека еден корисник порачал само „бегај“, другите коментирале дека ова класично насилничко однесување кај жените понекогаш може да се смета за слатко.

Популарно