ФОТО: Што работат вработените во фондот за здравство?

Вработените во Фонд за здравство во стилот на градоначалникот на Скопје, Петре Шилегов.

Читател на порталот Трибуна.мк, испратил фотографија за да  ја долови „работната атмосфера“ во Фондот за здравство. Притоа во пораката на читателот напишал: 

„ Отидов во Фондот за здравство за да си го обновам моето осигурување и осигурувањето на моите деца. Притоа иако пред мене немаше никој, јас чекав ни помалку ни повеќе 40 минути, пред се да прашам што ми треба и исто така ако господинот си ја доигра игрицата и да си завршам работа за тоа што сум отишол таму“

Јани Бојаџи: Утре ќе биде уште полошо а … можеби и покрваво!

- Боже Господе, колку се мразиме? Не ми се верува до кај сме стасале а не сме уште ниту на пола пат! ``Како ќе се живее вака`` - праша Прличев пред сто и повеќе години! Денес, се прашувам и јас? Како, кога разликите меѓу нас се огромни и непомирливи. Океани ``мирно пловат`` меѓу нас, Драги мои!

Да не се лажеме, овие денови од тие најдлабоки и студени води испливаа сите наши гревови и гневови! Не ми влегува во глава дека уредник на национална телевизија побара ``бришење`` од државјанство со одземнање на право на глас на други граѓани со кои таа не споделува, замислете мислење во врска со музика! Не сакам да бидам во право за ништо, ама пред година дена реков дека ќе стасаме до тука: да побараат да се забрани и избрка од Македнија се што тие сметаат дека е спротивно на нив и нивните критериуми - музички, уметнички, културни, верски, политички, социјални и национални! Така почнало во 1933 година во Германија! И тоагаш тоа се правело во име на правото на посилниот дадено од правото дека е власт да определува кој, што, како и кого ќе поддржува во ``нивната земја``! На кој не му се допаѓа и не сака да го прифати тоа, тие предлагаат сега, како и тогаш: бришење и прогон! Демократски и во име на новите вредности. И тогаш, тоа во светот се кажувало за Либерализам и Демократија и било поддржано речиси од цела Европа! Како се нарекувало десетина години подоцна и како завршила таа пизма, сите знаеме. И сега пак така ќе заврши. Само треба да се преживее тој Мајски ден! И да се раскаже. Мора некој да остане за да посведочи за сето ова што денес се случува а утре ќе биде уште полошо а ... можеби и покрваво! Оти оној настан од синоќа, сите се сложуваме беше ``само една обична парада на кичот``! Ама се што почнува со кич Драги мои, завршува со крв! Така запиша Љубиша Георгиевски и беше во право. До овој момент, речиси за се!

И ете го онаа Девојче од фотографијата кое збунето стои и гледа во Метли со кои треба да суреди куќа која има далбоко поткопани темели, од четири потпорни ѕида - три урнати до крај а четвртиот се клати, покривот е сосема разрушен а ќерамадите разлетени на сите страни на светот!

``А од далеку се слушаат ветришча, бури и вијулици`` - како што кажа Потетот на почетокот од оваа прашување.

ДРАМА над Скопје: Авион боинг 737 веќе два часа кружи над скопскиот аеродром

Авион боинг 737 веќе два часа кружи над Скопје, не може да слета на аеродромот поради силниот ветер.

Авион Боинг 737-752 кој требаше да слета во Скопје, а доаѓа од Инстанбул, Турција не може да слета на скопскиот аеродром поради силен ветер. Авионот во моментов веќе два часа кружи во воздух помеѓу Велес и Кавадарци.

Законот се менува, но нема да важи за сите

Новиот Закон за извршување не важи ретроактивно, а извршителите ги пуштиле сите предмети кои биле заглавени по фиоките сè со цел да се наплатат по старите повисоки тарифи кои ги предвидуваше претходниот закон. Сега стигнуваат сметките за наплата.

„Сите фактури, сите предмети кои ги имаат, беа во дослух со претставници од министерствата и точно знаеја каков е законот дека нема да важи ретроактивно, иако ни беше ветувано дека ќе биде ретроактивен законот. За да ги фатат старите тарифи, за да го фатат стариот Закон за извршување сите предмети ги пуштија во оптек и сега граѓаните се најдени во небрано“ –вели Марјан Ристески, од иницијатива „Стоп за извршителите“

Како потврда за обвинувањата Ристески пред камерата на Алсат извади извршно решение во кое се гледа дека за долг од илјада денари, извршителите бараат да се плати речиси десет илјади денари

Од Министерство за правда јa потврдуваат ваквата ситуација, иако велат дека главна цел на измените на законот било да се намалат трошоците во постапките пред извршителите и тоа за најсиромашните граѓани кои не можат да си ги платат сметките за комунални трошоци.

Видеото можете да го погледнете ТУКА

.

Популарно