Едноставен рецепт за домашни фурнаринки

Домашно подготвени крцкави фурнаринки, идеални како прилог на секое јадење ...

ispeceni-furnarinki

Потребно е:

260 гр брашно

60 гр пченкарно брашно

80 мл масло за готвење

160 мл млака вода

1 јајце

1 лажичка сол

1/2 лажичка шеќер

1/2 кесичка сув квасец

за посипување:

сол

малку сусам, мелена црвена пиперка, ким

Подготовка:

- Во еден подлабок сад измешајте ги сите потребни состојки за подготовка на тестото и месете се додека не добиете фина, компактна смеса. Тестото покријте го и оставете го да нарасне околу 30 минути.

- Стасаното тесто поделете го на 3 дела и секој дел тенко расукајте го.

- Со помош на нож, исечете го тестото на тенки стапчиња (за полесно, тестото првин префрлете го во плех за печење, па потоа сечете го).

- Префрлете ги стапчињата во намастен плех за печење и оставете ги да одморат 10-тина минути. Пред печење, намачкајте ги со малку вода и масло и посипете со сусам, сол и црвен пипер.

- Печете во загреана рерна, на 230 степени, околу 10 минути водејќи сметка да не изгорат бидејќи не е потребно долго печење. Наросете сирење, кашкавал или сл. и сервирајте ги.

Коментари

Популарно