Рецепт за почетници: Ѓувеч

Рецепт за ручек кој лесно се прави.

СОСТОЈКИ:

500 гр пилешко

200 гр суви ребра

2 главици кромид

6-7 свежи пиперки

1 помала тиквица

1-2 моркови

2 домати

1 компир

малку мелена црвена пипер

сув зачин или сол

мелен бибер

ловоров лист

масло

НАЧИН НА ПОДГОТОВКА:

На масло пропржете крупно сечкан кромид, додајте сечкани пиперки на коцки и пропржете.

Додајте тиквици на коцки и компир, заедно со коцки суви ребра, па додајте зачин или сол, мелена пиперка, бибер и динстајте.

Тргнете од шпорет. Додајте измиен ориз па измешајте. Тепсијата намастете ја со масло и наредете сечкани домати.

Пилешкото посолете го, намастете го и ставете го во тепсијата. Печете на 210 степени околу 1 часа.

Добар апетит!

Деталите за подготовка погледнете ги во ВИДЕО РЕЦЕПТОТ на „Бабина кујна“:

Коментари

Популарно