Љупчо Николовски ми стана брат откако ја спаси сестра ми и нашата цела фамилија!

Љупчо Николовски ми стана брат откако ја спаси сестра ми и нашата цела фамилија!

На 14 февруари пред две години и се јавив на мајка ми да и честитам роденден. Секогаш била весела на тој ден, но тогаш беше различна. Ја прашав што се случува и ми кажа. Кај сестра ми се појави нешто на седалната коска, циста или нешто слично. И започна голготата…

Доктор Самарџиски одлучи дека мора да направиме детални испитувања. Најлошото ни се оствари. Една во милион шанси имаше да биде тумор сместен помеѓу нерви и капилари, а кај сестра ми беше токму тоа. Една во милион е за многу убави работи, но една во милион беше и за ова. Ни се скриши срцето на сите.

Кога дознав бев во Шведска и веднаш фатив лет за Македонија. Сестра ми беше во болница поради хируршки зафат за отворената биопсија.

Ме пречекаа двете внучиња, 4 и 2 годинки. Кај е мама, кога ќе дојде мама само тоа прашуваа мили срциња… Знаеја дека нешто лошо се случува.

Светот ни се сврте наопаку во секој поглед. Др. Самарџиски отворено ни кажа дека за жал за тој вид тумор кај нас нема спас. Премногу е редок и нема кој да го отстрани. Спасот е можен ако се оди во Виена кај проф. др. Рајнер Коц. Ни кажа да почнеме да правиме планови зошто ќе кошта стотици илјади евра кои за жал ги немаме. Со наведнати глави и мрак на душата излеговме од болницата.

Вечерта се вратив во Паланка и не ме фаќаше сон. Мислев дека губам дел од мене. Буквално како гром од ведро небо ми текна да му се јавам на мојот брат, не знам како да го наречам овој човек со големо срце, Љупчо Николовски. Си реков ќе му напишам порака на фб дека имам голема мака. Му напишав ноќта на полноќ.

Уште во 6 сабајлето ми беше вратено – еве ти број брат, побарај ме.

Го побарав и му кажав сè. Тој по 5 минути ми се јави и ме праша дали можам да дојдам во Скопје да се видам со него. Мислев дека сака во лице да ми каже дека треба да се збогуваме од сестра ми.

Ми кажа дека е сериозно и дека мора веднаш да се реагира во странство. Јас му кажав дека имам мајка и татко што се дома поклопени на маса и скршени од болка и мака. Јас сум сам му реков. Ќе дадам се од себе да ја спасиме сестра ми која има само 34 години и две дечиња. Тогаш Љупчо ме прегрна и ми рече не си сам ме имаш мене како брат. Ќе направиме сè што можеме да ја спасиме. Оди дома крени ги главите на родителите, нека веруваат во Бог и се ќе биде во ред!

Набргу дојде и министерот Венко кој го виде наодот од биопсијата и самиот рече дека ова е само за во Виена кај др. Коц. Најдовме контакт. Контакт ни беше докторктата Софија Пејкова и нејзиниот сопруг кои резервираа термин кај др. Коц за 7 дена. Не можеше ни на сон за побрзо време од тоа.

Во рок од 5 дена со Љупчо ги собравме сите потребни документи и со сестра ми отидовме во Виена кај што операцијата траеше 8 и пол часа! Успешна!

Му се заблагодарувам на Господ Бог што ме упати кај вистинскиот човек со срце како планина и човек за кој на секој Бадник мајка ми крши лепче како на секој во нашата фамилија,и на кој на Бадник оваа година паричката се падна кај него на нашиот херој #Љупче (Божја сила и порака каков човек имаме покрај нас) Немам зборови како да му се заблагодарам на Љупчо Николовски. Благодарам и на Венко Филипче и фамилијата Пејкови кои ни помогнаа со стапувањето во контакт со Др. Рајнер Коц. Љупчо засекогаш ќе биде дел од нашата фамилија и ќе му бидеме благодарни цел живот поради тоа што го направи. Сестра ми сега живее нормално заради тоа што Љупчо е човек! #БлагодарамЉупчо

Извор: https://gragjanskizbor.mk/

Доколку имате над 40 години овој зачин треба да биде вашиот најдобар пријател

Овој моќен зачин ќе го намали чувството на глад, но исто така ќе придонесе во тоа вашиот метаболизам да работи како што треба.

Иако промените во организмот со текот на годините се нормална појава, постои едноставен начин да ја подобрите состојбата на организмот.

Кај жените по 40-та година од животот метаболизмот забавува, па така килограмите многу полесно се зголемуваат. Експертите тврдат дека само еден зачин е доволен за да се направи голема промена.

Буковецот содржи капсаицин, материја која го поттикнува забрзувањето на метаболизмот, а доволно е само прстофат од овој зачин за да се постигне ефектот.

Го забрзува метаболизмот

Докажано е дека капсицинот ја зголемува телесната температура и ги забрзува процесите на варење и губење на маснотии. Храната богата со белковини (пилешко месо, риба) побрзо се вари кога во неа ќе се додаде барем малку буковец. Руските доктори тврдат дека редовното консумирање лута храна во мали количини го забавува и стареењето, но го јакне и имунитетот.

Го намалува чувството на глад

Докажано е дека капсацинот може да го намали чувството на глад што значи дека помалку ќе јадете во текот на денот.

Го намалува крвниот притисок

Бројни истражувања покажале дека капсицинот го намалува и нивото на крвниот притисок.

Го подобрува варењето на храната

Буковецот може да го подобри здравјето на системот за варење на храна, а тоа го намалува ризикот од настанување на канцер на желудникот.

Овој раствор е инфузија за цвеќињата

Главната компонента за нега на цвеќињата и растенијата е навременото и правилно ѓубрење. Меѓутоа, на билките им треба и внимание и љубов како и редовни третмани кои ќе им помогнат да бидат раскошни и убави.

Покрај органските додатоци за собни растенија кои можат да се најдат во сите земјоделски аптеки, подеднакво корисни за билките можат да бидат и домашните раствори, а ние денеска ви претставуваме рецепт за еден раствор кој го користат сите искусни цвеќари.

Дали сте знаеле дека аспиринот, освен што се користи за медицински цели, може да го поттикне растот на билките и да им помогне да се регенерираат? Аспиринот содржи салицилна киселина која помага билката да расте и е корисен за сите растенија, без разлика дали ги одгледувате во двор или во саксии.

Сè што ви е потребно за овој раствор е една таблета аспирин и еден литар дестилирана вода.

Начин на подготовка:

Издробете ја таблетата и ставете ја во дестилираната вода, а потоа мешајте сè додека не се растопи. Со ваквиот раствор може да се залеваат или да се прскаат билките, а за најдобри резултати правете го тоа еднаш неделно.

Еве како делува овој раствор на растенијата:

  • делува на развојот на коренот
  • со редовна употреба, цвеќето станува побујно
  • аспиринот може да спречи производство на етилен кој е најчеста причина за овенување на цвеќињата
  • аспиринот е одличен и за букети – во вазната додајте една издробена таблета аспирин и цвеќето ќе остане свежо подолго време

Оваа намирница е главен виновник за дебелината

Лебот е храна без која многу луѓе не можат да живеат и секогаш се консумирала најмногу. Сепак, негативните аспекти на конзумирање леб на телото се многубројни.

Освен што е една од најчестите намирници поврзани со дебелина, постојат и други здравствени проблеми предизвикани од јадење премногу леб.

Покажа дека луѓето кои јадат две или повеќе порции бел леб на ден имаат поголем ризик од дебелина отколку оние кои јадат една порција бел леб.

Го зголемува гладот

Обидот да го измамите гладот ​​со леб само ќе го зголеми вашиот глад со текот на времето. Повеќето видови леб се преработени, што значи дека содржат многу малку или воопшто не содржат хранливи материи. Затоа, кога го јадеме, нашето тело всушност не препознава никакво чувство на ситост. Сепак, телото ќе препознае шеќер во крвта и ќе додаде повеќе инсулин, сето тоа предизвикува уште поголем глад.

Честа болка во стомакот

Меѓу видовите леб со голем дел од влакна, се продаваат и оние на кои им се додадени влакна, како што се инулин и бета-глукан. И кога ќе ги консумирате во прекумерни количини, ќе се појави надуеност и гасови.

Предијабетес

Консумирањето премногу леб доведува до нездраво ниво на шеќер во крвта. Ова особено се однесува на високо рафинираниот леб, кој го купуваме во продавници и пекари. Ова го зголемува нивото на воспаление во телото, што предизвикува предијабетес, што е предупредувачки знак дека е зголемен ризикот од развој на дијабетес.

Висок крвен притисок

Високиот крвен притисок може да биде резултат на премногу внес на леб. Лебот и разните пекарски производи, според Американскиот центар за контрола и превенција на болести, се два главни извори на натриум, хранлива материја за која се знае дека го зголемува крвниот притисок. Дури и мала количина леб може да го зголеми ризикот од хипертензија.

Популарно