Чај за слабеење од три состојки: Првите позитивни резултати по 24 часа

Благодарение на комбинацијата од делотворни состојки, овој напиток дава јасно видливи резултати веќе за седум дена. Вашиот струк ќе биде потенок и до 8 сантиметри.

Благодарение на состојите во овој напиток – зелениот чај, циметот и ловоровиот лист, овој напиток совршено ги согорува масните наслаги од стомакот, бутовите и задникот.

Воедно тој ги забрзува метаболитичките процеси во организмот, го подобрува варењето и по редовното консумирање можете веќе за седум дена да забележите одлични резултати.

Потребни состојки:

– зелен чај

– цимет

– ловоров лист

Подготовка:

1. Сварете 800 мл вода, а потоа тргнете ја од огнот и додадете го стапчето цимет, 4 листови ловор и една лажица зелен чај.

2. Смесата оставете ја да отстои 15 минути, процедете го чајот и вашиот напиток е подготвен.

Начин на употреба:

Чајот најдобро е да се пие три пати дневно: наутро на празен стомак, втората шолја веднаш по појадокот и третата пред спиење. Уште после првиот ден ќе забележите олеснување во системот за варење, намалена надуеност и чувство на леснотија.

Витамини и минерали кои ни се потребни во текот на есента

Како што лисјата ја менуваат бојата и температурите почнуваат да опаѓаат, нашите тела почнуваат да се прилагодуваат на сезоната на менување.

Со помалку сончева светлина и постудено време, лесно е нашиот имунолошки систем да ослабне, што нè прави помалку отпорни на настинки, грип и сезонски замор. За да останеме здрави и енергични, важно е да се осигураме дека ги добиваме вистинските витамини и минерали во овој преоден период.

Витамин Д

Како што се намалуваат дневните часови, многу од нас не се изложени на толку многу сончева светлина, која е природен извор на витамин Д. Овој витамин е неопходен за одржување на здрави коски, поддршка на имунолошката функција и подобрување на расположението. Недостатокот на витамин Д може да доведе до чувство на замор, па дури и депресија, честопати наречено „сезонско афективно нарушување“ (SAD).

Извори: масна риба (како лосос и туна), млеко, жолчки од јајце и суплементи. Поминувањето време на отворено, дури и во облачни денови, исто така може да помогне, иако многу луѓе имаат корист од додатоците на витамин Д во текот на есенските и зимските месеци.

Витамин Ц

Есента е време на настинки и грип, а витаминот Ц е добро познат по своите својства за зајакнување на имунитетот. Тоа му помага на вашето тело да произведе бели крвни зрнца, кои се клучни за борба против инфекции, а исто така делува како антиоксиданс, заштитувајќи ги вашите клетки од оштетување.

Извори: Цитрусните овошја како портокали и грејпфрути, како и пиперките, јагодите и брокулата, се одлични извори на витамин Ц. Нивното вклучување во вашата исхрана може да му даде на вашиот имунолошки систем дополнителна помош што му е потребна за време на студената сезона.

Витамин А

Витаминот А игра витална улога во одржувањето на здрава кожа и вид, особено додека преминуваме во постудено време, што може да ја исуши нашата кожа. Исто така, помага да се зајакне имунолошкиот систем, што го олеснува вашето тело да се бори против инфекциите.

Извори: слатки компири, моркови, тикви, како спанаќ и кељ. Овие намирници не само што обезбедуваат богат извор на витамин А, туку и совршено се вклопуваат во есенските рецепти како супи и чорби.

Цинк

Цинкот е уште една клучна хранлива материја за имунолошкиот систем, помагајќи му на телото да се бори против вирусите и бактериите. Во текот на есента, кога се зголемува ризикот од заболување, имањето доволно нивоа на цинк може да ја намали сериозноста и времетраењето на болестите како настинката.

Извори: Месо, школки, мешунки (како наут, леќа и грав) и семиња како семки од тиква.

Магнезиум

Како што деновите стануваат пократки и нивото на стрес се зголемува со враќањето на училишните или работните рутини, магнезиумот станува суштински минерал за поддршка на менталното здравје и релаксација. Тоа помага да се регулира функцијата на мускулите и нервите, го намалува чувството на анксиозност и промовира подобар сон - нешто што сите го посакуваме додека ноќите се подолги.

Извори: бадеми, спанаќ, темно чоколадо, авокадо и цели зрна. Вклучувањето на оваа храна богата со магнезиум во вашата исхрана може да помогне да се смири нервниот систем и да се подобри квалитетот на вашиот сон.

Железо

Заморот може да биде честа  појава за време на есента, а недостатокот на железо често е виновникот за тоа. Железото е одговорно за пренесување на кислородот во крвта, па кога нивото е ниско, може да се чувствувате повеќе уморни и потрошени. За жените е особено важно да одржуваат здрави нивоа на железо.

Извори: Црвено месо, живина, грав, леќа, спанаќ и збогатени житарки. Спарувањето на храната богата со железо со витамин Ц може да ја подобри апсорпцијата, па затоа е добра идеја комбинирање на храна како спанаќ со цеден сок од лимон.

Витамини Б (Б6, Б12 и фолна киселина)

Витамините Б се неопходни за производство на енергија и здравје на мозокот. Како што темпото на живот расте наесен, одржувањето на оптимални нивоа на витамини Б може да помогне да ја одржите вашата енергија стабилна и да ја подобрите вашата ментална јасност. Б12, особено, е важен за оние кои следат вегетаријанска или веганска диета, бидејќи најмногу се наоѓа во производите од животинско потекло.

Извори: Б6 се наоѓа во пилешкото, рибата и бананите, додека Б12 се наоѓа во месото, рибата, млечните производи и јајцата. За вегетаријанците и веганите, збогатените млека и житарки од растително потекло или додатоците на Б12 можат да помогнат во задоволувањето на нивните потреби. Фолната киселина ја има во зелениот лиснат зеленчук, грав и агрумите.

Омега-3 масни киселини

Иако не се витамин или минерал, омега-3 масните киселини се вредни за споменување поради нивните антиинфламаторни својства и нивната улога во поддршката на здравјето на срцето и мозокот. Како што започнува постуденото време, консумирањето доволно омега-3 може да помогне да се намали воспалението во телото и да се заштити од сезонските промени на расположението.

Извори: масни риби како лосос, скуша и сардини, како и ленено семе, семе од чиа и ореви за омега-3 од растителна основа.

СЗО: Не се зголемува ризикот од рак преку употреба на мобилни телефони

Користењето на мобилни телефони не го зголемува ризикот од развој на рак, покажува најобемното истражување на оваа тема нарачано од Светската здравствена организација.

Ги анализиравме и сумиравме сите научни докази од опсервациски студии на луѓе на оваа тема од целиот свет“, рече коавторот Ден Баакен од германската Федерална канцеларија за заштита од зрачење (БфС), еден од институтите вклучени во истражувањето.

„Можеме со голема сигурност да кажеме дека ништо не превидивме“, рече Баакен. Тие анализирале дури 5.000 студии на тема поврзаност помеѓу мобилните телефони и ракот објавени во изминатите децении.

Во нивната финална анализа, ги вклучиле сите видови на рак, но особено се фокусирале на оние кои влијаат на централниот нервен систем, вклучувајќи ги и туморите на мозокот.

Тие откриле дека употребата на мобилни телефони не доведува до зголемен ризик од рак, вклучувајќи тумори на мозок, тумори на хипофиза, тумори на плунковни жлезди или леукемија.

Според истражувачите, изложеноста на радиофреквентно зрачење од базните станици или антени за емитување, исто така, не го зголемува ризикот од развој на рак.

Анализата објавена во списанието Енвајормент интернешнл вклучувала студии до крајот на 2022 година, што значи дека истражувањето за новата 5Г технологија за мобилни мрежи не е вклучено.

„Сепак, вклучивме студии со контакт со радарски извори, а радарот има слична фреквенција како 5Г“, рече Баакен.

Популарно