Дали ќе успеете да ја најдете деветката?

Помеѓу сите овие осмици се наоѓа само една деветка!

Доколку успеете за 8 секунди да го пронајдете бројот девет вие ќе докажете дека навистина имате совладано чувство за простор, моќ на перцепција и вид како на формула возач.

ФОТО: Возачот на автобусот 50. застана

Возачот на автобусот со број 50. во Србија застанал и не сакал да тргне, а цел автобус потоа му аплаудирал за тоа.

Возачот застанал во Белград поради патка со мали шатчиња.

Оваа слика стана хит на Интернет.

Кажете си ги овие зборови кога ќе бидете под стрес: Веднаш ќе се опуштите!

Наједноставните и воедно најделотворните методи на медитација се оние кои можеме да ги практикуваме каде било и кога било. Шери Мелвани, клиничка психотерапевтка и голема љубителка на јога и медитација, смислила една медитациска техника која може да ја пробате кога ќе бидете под стрес, кога сте напнати или фрустрирани.

Обрнете внимание на вашето дишење. Концентрирајте се на стомакот, дозволете му да се опушти и да стане мек додека го продлабочувате дишењето.

Зборувајте си во себе: „Со секое вдишување се смирувам. Со секое издишување се смеам“. Повторувајте го ова како мантра, колку што ќе ви биде потребно, сè додека не почувствувате промена во себе.

Ќе забележите дека краевите на усните почнуваат да ви се движат нагоре. Ќе забележите дека дишењето ви се изедначува и продлабочува. Оваа суптилна насмевка ќе ве опушти и ќе им порача на телото и умот дека сè ќе биде во ред.

Раат од комшии на 40 метри висина: Спокојна изолација на „Столбот на животот“

Природниот варовнички монолит Качи, познат и како „Столбот на животот“ се наоѓа во грузиското село Качи, на запад во Грузија.

Висок е околу 40 метри, а на неговиот врв се наоѓаат остатоци од црквата Свети Максим Исповедник, која потекнува од 9 или 10 век.

Целиот простор на врвот на карпата, кој опфаќа и вински подрум и остатоци од некогашното уредување на црквата, зазема само 150 метри квадратни, а во однос на тоа дека не постои лифт, до него можете да се искачите само со помош на рацете, нозете и малку среќа.

Поради тоа, не е ниту чудно што објектите кои се наоѓаат на самиот врв долго време беа сосема запуштени.

Првото забележано качување на овој врв се случи во 1944 година, кога двајца планинари на врвот пронајдоа тело на претходен жител.

Се претпоставува дека ова било место било наменето за молитва, односно дека го користеле лица кои сакаат да се одделат од остатокот од светот.

Поинтензивни истражувања се спроведени во периодот помеѓу 1999 и 2009 година, кога обејктите беа обновени со помош на Националната агенција за зачувување на културно богатство во Грузија.

Моменталниот жител на ова место има 62 години. Станува збор за свештеникот Максим Кавтарџе, кој креираше импровизирани скалила по кои два пати неделно се спушта и качува по „Столбот на животот“.

Популарно