Минималната плата се зголемува на 14.500 денари

Од декември минималната плата во државата ќе изнесува 14.500 денари. Тоа значи дека таа ќе се зголеми за две илјади денари од сегашните 12.507 денари. Зголемувањето на минималната плата ќе важи не само за приватниот, туку и за јавниот сектор.

Ова вчера го најави владиниот економски тим предводен од премиерот Зоран Заев по состанокот со коморите, работодавачите и синдикатите, нагласувајќи дека решението е донесено преку социјален дијалог со сите социјални партнери.

– Во 2017 година ја зголемивме минималната плата за 3.500 денари и досега изнесуваше 12.507 денари. Сега ја зголемуваме дополнителни 2.000 денари и ќе изнесува историски највисоки 14.500 денари. Со законот кој се усвои во 2017 година првпат се изедначи минималната плата и за работниците од текстилната и кожарската индустрија со другите гранки. Со изедначувањето на минималната плата за сите категории на работници исправивме една голема социјална неправда која постоење во нашето општество, изјави премиерот Заев.

Тој се надева дека зголемувањето на минималната плата ќе предизвика и спирално покачување на останатите плати во државата и е оптимист дека до крајот на мандатот ќе го исполнат ветеното за минимална плата од 16.000 денари и просечна плата од 30.000 денари.

Зголемувањето на минималната плата, според работодавачите, не ја исклучува можноста помалите текстилни компании да не можат да го издржат притисокот и да бидат затворени.

– Најголем притисок од порастот на минималната плата ќе имаат трудоинтензивните дејности. Мислам дека пазарот ќе успее да ги прифати вработените од евентуалните затварања на овие помали компании кои не работат директно со клиенти, туку земаат работа преку втора -трета рака и оти овие вработени ќе се вработат во оние конфекции кои ќе обезбедат поголема продуктивност, подобри услови за работа и почитување на работничките права, рече претседателот на Организацијата.

Според вицепремиерот за економски прашања Кочо Анѓушев, нема да биде голем бројот на малите текстилни компании што не ќе можат да го издржат притисокот од зголемувањето на минималната плата.

– Минималната плата е заштита за најзагрозените категории на вработени кои немаат алтернатива во делот на мобилноста поради својата возраст или други причини. Со минималната плата не правиме притисок врз компаниите, напротив се обидуваме да им помогнеме со две мерки – субвенционирање на придонесите и со законот за финансиска поддршка, рече Анѓушев.

Оние компании што не ќе можат да ја исплатат загарантираната минимална плата, ќе имаат опција да ги користат и можностите што ги нуди Законот за субвенционирање на плати кој е во собраниска процедура и се очекува да стапи во сила во ноември.

– Минималната плата е загарантирана како 14.500 денари и таа стартува од декември. Мерката за субвенционирање на платите се однесува на покачување од минимум 600 до максиум 6.000 денари и државата го покрива придонесот за покачувањето. Ако покачат 2.000 денари во ноември со исплата во декември, тогаш тие ја покачиле минималната плата и ќе ги искористат субвенциите за покачување на платата. Значи мерките се комплементарни една на друга, но тоа не значи дека сите ќе ја покачат минималната плата користејќи субвенција. Некој ќе ја покачи со субвенција, некој без субвенција, но во секој случај даваме опција бизнис секторот кој не може да го издржи ова покачување, да може да ја искористи мерката за субвенционирање, појасни министерката за труд и социјална политика Мила Царовска.

Досега 90 илјади граѓани примаат минимална плата од 12.500 денари.

MИА

Платежна картичка место паричен надоместок ќе добијат и здравствените работници

Платежна картичка за купување на домашни производи ќе добијат и здравствените работници ангажирани за справување со ситуацијата, официјално обелодени министерката за финансии Нина Ангеловска на својот фејсбук профил.

Иако се најавуваше дека тие ќе добијат паричен надоместок, сепак и за нив ќе биде доделена платежна картичка во износ од 40 отсто од основната нето плата за што ја земале во мај годинава. Ова ќе важи за вработеите во Јавните здравствени установи, Клиниката за инфективни болести, Институтот и Центрите за јавно здравје брзата помош, работниците од другите одленија кои биле ангажирани за справување со ситуацијата.

Министерот за здравство Венко Филипче, пак за Топ тема пред неколку дена потврди дека списоците за тоа кој ќе добие поддршка ги прават директорите.

За националната платежна картичка што е дел од третиот сет мерки не треба да се аплицира туку со матичен број граѓаните ќе треба да проверат дали им следува картичката. Платежна картичка ќе има и за младите од 16 до 29 години кои се запишани во државните средни училишта и факултети. За платежната картичка е предвидена сума од 25 милиони евра.

Бектеши: Од 15 јули ваучери од 6.000 денари за домашен туризам и платежни картички од 3.000 денари за летување дома за 130.000 граѓани

Министерот за економија Крешник Бектеши денеска на прес-конференција информираше дека на последната седница на Владата, на предлог на Министерството за економија беше усвоена Уредбата со законска сила која предвидува издавање на ваучери за туризам на вработени лица со низок доход заради поттикнување на домашниот туризам за време на вонредна состојба.

Како што информираше министерот, издавањето на ваучери за домашен туризам е мерка која беше најавена во Третиот пакет мерки на Владата за поддршка на економијата, кој беше објавен пред две недели, а главната цел на оваа мерка е поттикнување на домашната потрошувачка и поддршка на домашниот туристичко-угостителски сектор.

„Имајќи го предвид фактот дека токму туризмот е една од најпогодените гранки од кризата, убедени сме дека домашниот туризам останува најголемата надеж за поддршка на оваа индустрија. Мерката предвидува сите вработени граѓани кои имаат приходи кои не надминуваат 15.000 денари месечно да добијат ваучер од 6.000 денари кој ќе можат да го искористат во домашните туристички објекти, но и платежна картичка од 3.000 денари која ќе може да ја користат во сите угостителски објекти во државата. Ваучер ќе им биде доделен на сите вработени граѓани кои како што кажав немаат месечни приходи поголеми од 15.000 денари, односно според податоците од Управата за јавни приходи во периодот од јануари до април 2020 година не оствариле приходи поголеми од 60.000 денари“, потенцираше министерот.

Постапката за добивање на ваучер предвидува откако УЈП ќе ги достави податоците за граѓаните кои ги исполнуваат условите за оваа мерка потоа на истите преку електронска пошта ќе им биде доставен ваучер со QR KOD во вредност од 6.000 денари и упатство за користење на истиот.

„На истите граѓани кои ќе добијат ваучер во вредност од 6.000 денари им следува и електронска платежна картичка во вредност од 3.000 денари која можат да ја користат во сите угостителски објекти за исхрана и во објектите каде ќе одмараат и во други угостителски објекти за исхрана, додаде Бектеши и кажа дека во исто време Министерството за економија ќе постави Платформа на која сите категоризирани туристичко-угостителски објекти низ државата ќе ги презентираат своите капацитети за сместување, каде што граѓаните кои ќе добијат ваучери ќе може да изберат која од понудите ќе може да ја искористат односно ќе изберат каде ќе го поминат својот годишен одмор.

„Кога кажувам Категоризирани угостителски објекти мислам на сите објекти за сместување кои имаат Решение за категоризација вклучувајќи го и приватното сместување во нашата држава. Ја користам оваа прилика сите објекти кои не се категоризирани истото да го направат заклучно до 20 јуни за да истите можат потоа да аплицираат за користење на мерката и ќе може нивните понуди да ги прикачат на платформата со што граѓаните кои имаат ваучери да можат истите да ги искористат кај нив.

Ангеловска: Протоколите за угостителите ќе претрпат измени

Ќе бидеме флексибилни. Нормално е протоколите да претрпат измени, но многу е важно и граѓаните и угостителите да ги почитуваат заштитните мерки, рече денеска министерката за финансии, Нина Ангеловска.

Ангеловска изјави дека угостителите беа вклучени во носењето на протколите, но сепак, мислењето на епидемиолозите е клучно.

-Мора да ги слушаме епидемиолозите зашто здравјето е најбитно. Протоколите е нормално да претпруваат измени, но многу е важно сите да бидеме дисциплинирани и да се заштитме сами, без некој да не критикува или опоменува. Ќе бидеме флексибилни, но кои би биле дополнителните измени на пртоколите ќе зависи и од граѓаните и од угостителите, рече Ангеловска.

Популарно