Од утре не важат повеќе вонредни уредби: Потрошувачките кредити може да поскапат

Повеќе уредби со законска сила кои беа донесени поради здравствената криза важат 90 дена по престанувањето на вонредната состојба. Последната вонредна состојба заврши на 22 јуни, што значи дека за уредбите со овој рок, последен ден на важење е недела, а веќе од утре – 21 септември, важат редовните законски одредби.

Во економската сфера, престанувањето на важноста на уредбите ќе ги засегне корисниците на потрошувачките и на таканаречните брзи кредити, донаторите на стоки и услуги за справување со корона-кризата и несолвентните компании.

Од утре престанува да важи Уредбата со законска сила за примена на Законот за заштита на потрошувачите при договори за потрошувачки кредити за време на вонредна состојба. Ова значи дека од сега вкупните трошоци (камата, провизија и други тошоци) за потрошувачките кредити што ги даваат банките, или пак небанкарските финансиски институции во форма на таканаречени брзи кредити, ќе бидат 47,5 отсто од позајмицата, а според Уредбата, износот на вкупните трошоци беше лимитиран на 30 проценти.

Враќањето на „редовниот“ Закон за заштита на потрошувачите при договори за потрошувачки кредити, значи дека „годишната стапка на вкупни трошоци може да биде најмногу пет пати повисока од стапката на законската казнена камата утврдена согласно со Законот за облигационите односи за договорите во кои барем едното лице не е трговец.” Казнената камата за периодот од 1 јули до 31 декември 2020 година е 9,5 проценти.

Донациите веќе не се ослободени од ДДВ

Од утре не важи и Уредбата со законска сила за примена на Законот за данокот на додадена вредност за време на вонредна состојба со која од ДДВ се ослободуваа стоки или услуги кои им беа донирани на буџетски корисници со цел справување со пандемијата. Исто така, ослободување од ДДВ имаше и за стоки и услуги кои беа купени со донирани пари.

Истата уредба, за примена на законот за ДДВ, ги регулираше и електронските фактури во вонредни услови. До денеска постоеше можност за издавање на електронски фактури без редовно пропишаната процедура. Од утре фирмите не треба да примаат фактури пратени по електронски пат кои не се издадени според член 53–б од Законот за ДДВ и не се регулирани со примена на електронски потпис, кој е заснован на квалификуван сертификат кој е уреден со Законот за податоците во електронски облик и електронски потпис.

Се враќаат стечаите

Кај Уредбата со законска сила за примена на Законот за стечај за време на вонредна состојба, рокот на важност е три месеци по престанокот на вонредната состојба, што значи дека таа важи уште утре. Според оваа Уредба над стечајните должници кои ги исполнуваа условите за отворање на стечајна постапка или поведување на претходна постапка, не се отвораат стечајни постапки и не се поведуваат претходни постапки за време на траењето на вонредната состојба, како и три месеци по престанокот на траењето на вонредната состојба. Сите започнати постапки, како претходна постапка за отворање на стечајна постапка и отворање на стечајната постапка над стечајниот должник, се одложуваат за време на траењето на вонредната состојба, како и три месеци по престанокот на траењето на вонредната состојба. Практично, со истекот на овој рок, се враќаат стечаите.

Извор: slobodenpecat.mk

Повторно ќе има покачување на цената на струјата

Мепсо нема да се откаже од покачувањето на струјата. Од компанијата велат дека  електричната енергија не е социјална мерка и покрај тоа што има субвенции за ранливи категории. Не се знае ниту дали зголемувањето ќе помогне да ги покријат сите потребни иневстиции на компанијата затоа што добиле минимално покачување иако побарале многу повеќе. Според директорката Шуклева не се знае ниту дали Мепсо идната година повторно ќе побара нов раст на цената. Електричната енергија во август поскапе за 7,4 проценти. Од регулаторна тогаш посочија дека ќе ја повлечат одлуката за зголемувањето само ако државните енергетски компании се сложат на таков чекор. 

Освен  со повисоката цена на струјата на самиот старт на грејната сеозна скопјани проблеми имаат и со греењето. Од вчера граѓаните се со поладни радијатори.  Револтот го изразија и на социјалните мрежи. Велат дека  цела година плаќаат сметки, а кога ќе дојде време да се грејат радијаториоте се ладни. Од БЕГ пак појаснуваат дека редуцираното снабдување со топлинска енергија е поради ограничувањето на испораката на природен гас од Бугарија. Смируваат дека  намалената испорката нема да влијае на конфорот во домовите на потрошувачите.

Работодавачите погодени од економската криза предизвикана од вирусот Ковид-19 ќе добијат помош и за октомври, ноември и декември

Владата синоќа на седница утврди предлог-закон за финансиска поддршка на работодавачите погодени од здравствено економската криза предизвикана од вирусот Ковид-19, заради исплата на платите за месеците октомври, ноември и декември 2020 година.

Со овој закон, се уредуваат условите и постапката за добивање на финансиска поддршка на работодавачите погодени од кризата за месеците октомври, ноември и декември.

На предлог на Министерството за финансии,  утврден е и предлогот за Закон за изменување и дополнување на Законот за данокот на додадена вредност, кој исто така како и Предлог законот за финансиска поддршка на работодавачите е дел од Пакетот 4 за справување со економската криза предизвикана од вирусот.

Со денот на влегувањето во сила на измените и дополнувањата од Законот за данокот на додадена вредност од 1 јануари ќе се изврши ослободување од данок на додадена вредност за донации дадени кон буџетски корисници за справување со коронавирусот. Исто така ќе се одложи рокот за плаќање ДДВ заради ликвидносна поддршка на компаниите.

Заради олеснување на процесот на издавање, пренос и прием на фактура, ќе се даде можност за користење на фактура во електронска форма (pdf или друг електронски формат).

Од 01 јануари 2021 година, се пропишува одредба за примена на повластена даночна стапка од 10% за продавањето храна и пијалаци за консумација на лице место и кетеринг услуги, со исклучок на алкохолни пијалаци.

Исто така од 01 јануари 2021 година, се пропишува одредба за примена на повластена даночна стапка од 5% за определени занаетчиски услуги коишто се вршат од страна на занаетчии коишто се запишани во занаетчиски регистар.

Новите домашни платежни картички ќе важат за три категории на граѓани

Платежни картички со по 6.000 денари се дел од четвртиот сет економски мерки и истите ќе бидат наменети за пензионери, самохрани мајки и пасивни баратели на работа.

Измените и дополнувањата на Буџетот за 2020 година треба да бидат усвоени во Собранието за да можат 283.000 граѓани да добијат домашни платежни картички.

„Домашни платежни картички ќе добијат 5.726 самохрани родители, како поддршка во справувањето со последиците од економската криза. Платежни картички ќе добијат и пензионерите со пензии пониски од 15.000 денари, пасивните баратели на работа, самостојни уметници, филмски работници, културни работници и естрадни уметници, како и 540 студенти, но и граѓаните кои се над 64 години, а немаат пензија, ниту државна социјална пензија и се со приходи пониски од 15.000 денари, или воопшто немаат приходи“, велат од СДСМ.

Тоа ќе значи зајакнување на семејните буџети на над 5.700 семејства и поттикнување на приватната потрошувачка.

Популарно