Сведоштво: Од она што го видов на каса ми се згади Велигден!

На сајтот „net.hr“ се појави текст на еден читател кој дава реална слика за состојбата во Хрватска, но која може да се прифати речиси во сите земји од регионов, а се однесува на економската ситуација која особено доаѓа до израз пред големите празници, како што е претстојниот Велигден.

Пораката била мошне читана и предизвикала лавина коментари….

-Стојам во непрегледен ред на касата, продавницата е преполна со луѓе кои набавуваат продукти пред Велигден. Попатно поголемиот дел од нив во корпите имаат шунка, јајца, кока-кола и некои колачи.

Пред мене стои млада девојка, бринета, ниска по раст и малку полничка, не би и дал повеќе од 25 години. Бидејќи продавницата ми е во близина на куќата доаѓам тука секој ден ја препознав дека е една од вработените.Секогаш е во движење, трча од една стана на друга во продавницата, колку што забележав повеќе работи од своите колешки, турка гајби со пиво, реди нови производи на полиците, трча до брзата каса и наплатува на нестрпливите купувачи, ќе скокне до инфо-пултот љубезно слушајќи ги рекламациите и стигнува се одеднаш, без застанување, без одмор.

Се загледувам во лицето, на него се гледа умор. не оној умор кој се чувствува по некоја смена на работа, туку умор зад кој се затскриваат наслаги и наслаги умор од секојдневно прекувремено одработени часови, од константна болка во грбот од кревање тешки товари…Косата и е мрска и неуредно врзана во понџичка, очите и се празни и гледаат во најблискиот ѕид.

Го спуштам погледот на подвижната лента и гледам две мали пакувања шунка, две парчиња чоколадна торта во пластично пакување и литар евтино вино.

Доаѓа на ред на касата на која се две нејзини колешки, една млада, другата постара, околу 40 години, тазе офарбана во косата со некоја бесна фризура. Според држењето и изгледот се гледаше дека и е надредена. Постарата колешка и се обрати по име и ноншалантно и довикна:

-О, Ирена, па ти имаш шункичка, винце, колачи, се подготвува некаква прослава:, како суптилно да ја зафркаваше.

Девојката полузаинтересирано, видно изнемоштена и исцрпена од работа, без трукна живот и енергија во себе, одговори:

-Што ти е, па мене ова овде ми е недосонуван сон. Ова брат ми ме испрати да купам, и тој плаќа, нема јас пари за нешто такво драга. не се сеќавам кога последен пат сум пробала шунка или сум изела ваква торта. Немам пари ни за фризура веќе со месеци.

Без ниту еден збор во воздухот остана се неизречено. Премолчено помирување-така е, штоможеме, подобро сигурно нема да ни биде. Уште еднаш ја погледнав со крајот од окото и забележав една пригушена солза која со сите сили се трудеше да ја задржи и сокрие да не падне пред нејзините колешки или непознатите купувачи. Можеби едно парче торта е за неа, можеби ќе проба и шунка за Велигден, но немаше пари самата да ги плати.

После се девојката дојде мојот ред на каса. Додека овие мисли ми поминуваа низ глава, чувствував срам, гадење и без. Оваа девојка која работи како три коња заедно, немаше пари за ниту еден велигденски појадок.

Еве зошто ајварот не се прави во октомври

Aко не сте направиле ајвар во септември, во октомври немојте ни да го правите – барем така велат старите народни обичаи и календари.

Според обичајниот народен календар,  деновите по 15 септември се вистинско време за почеток на правење на ајвар, но и друга зимница, вели обичајниот народен календар. Најдобро е да се здружите со соседите или членовите на поширокото семејство, бидејќи правењето на ајвар и други традиционални зимници има и широко општествено значење. Така во првата половина на ХХ век беше обичај во селата и градовите да се соберат жени во големи дворови каде со размена на искуствата и дружење подготвувале храна за зимските месеци.

Заеднички ќе купите пиперки, ќе ги испечете, олупите, сомелете и со муабет и смеа ајварот е готов. Ајварот правете го кај некој кој има двор или куќа на село, пишува покрај останатото во обичајниот народен календар.

Еве што треба да направите за да имате цврсти и убави нокти

Речиси дваесет проценти од луѓето на Земјата страдаат од кршливи нокти. Експертите не можат точно да утврдат која е причината, но истакнуваат дека виновници се детергентите, отстранувчите на лак за нокти и честото миење на рацете.

Други фактори се сувото и студено време, како и проблеми со тироидната жлезда. За среќа, природниот лек за кршливи нокти се наоѓа во храната. Во секојдневната исхрана треба да бидат застапени производи од интегрални житарки, лиснат зеленчук и соја, тиква, морков, авокадо, бадеми, риба и јајца.

Овие намирници содржат витамин Е, витамин А и колаген кои ќе ви помогнат да имате поздрави нокти. Ако ноктите се сè уште слаби и кршливи, тогаш посетете салон за убавина каде ќе се погрижат за изгледот на вашите нокти.

Нашите пријатели од Spectra Nail Bar користат препарати збогатени со витамини и минерали, посебно дизајнирани за ноктите да ви бидат повторно цврсти, а кожата на рацете мека и сјајна. Вашиот термин може да го закажете на 078 873 703.

Што прво забележуваат гостите кога ќе ви дојдат?

Дали некогаш сте се запрашале што прво забележуваат луѓето кога ќе дојдат кај вас?

Познато е дека првиот впечаток е исклучително важен и тој кај луѓето се создава за само осум секунди, а истото се случува и кога доаѓаат гости во вашиот дом.

Имено, потребни им се само 38 секунди за да ги забележат сите ситници и да почнат со осудување.

Истражувањето кое е спроведено на 2000 возрасни луѓе, покажало дека гостите прво што забележуваат (односно чувствуваат) е мирисот на вашиот дом. Веднаш после мирисот ја чувствуваат температурата, а дури потоа колку е чисто.

Исто така, откриено е дека 3 од 10 лица не му ги откриваат своите забелешки на домаќинот. Од друга страна, 86 отсто од сопствениците на домовите темелно ја чистат куќата пред да дојдат гостите, додека 6 од 10 не се занимаваат со мислењето на другите.

Освен мирисот, температурата и чистотата, гостите ја забележуваат и удобноста на мебелот на кој седат, валканите прозорци, книгите, бојата на ѕидовите, но и прашината на украсите на полиците.

Популарно