Ослободете се од неколку вишок килограми, забрзајте го метаболизмот

За вишокот килограми, особено за оние околу стомакот, често ги обвинуваме „мрзливите“ црева кои го спречуваат согорувањето на мастите и елиминацијата на нечистотиите од организмот, ние ви нудиме решение во вид на здрав напиток.

Нутриционистите тврдат дека постои решение, и тоа многу едноставно. Одговорот лежи во здрав коктел со суви сливи, кој би требало да го консумирате како појадок. Обидете се овој пијалок да го консумирате навечер и наутро на празен стомак.

Потребно

  • 6 сливи
  • 2 лажици овесни снегулки
  • 1 лажица ленено семе
  • 1 лажичка какао
  • 300 мл кефир/јогурт

Подготовка

Прелијте ги сувите сливи со 100 мл вода. Кога ќе зоврие водата оставете ги да отстојат 10 минути. За тоа време ставете ги овесните снегулки, меленото ленено семе и какаото. Додадете 300 мл јогурт или кефир.

Сливите ситно исецкајте ги и додадете ги во мешавината, а потоа ставете го пијалокот во фрижидер да отстои преку ноќта. Конзумирајте го наутро на празен стомак. По желба можете да додадете и цимет. Овој пијалок го забрзува метаболизмот, а исто така има поволно влијание и врз кожата, косата и ноктите.

Оваа намирница е главен виновник за дебелината

Лебот е храна без која многу луѓе не можат да живеат и секогаш се консумирала најмногу. Сепак, негативните аспекти на конзумирање леб на телото се многубројни.

Освен што е една од најчестите намирници поврзани со дебелина, постојат и други здравствени проблеми предизвикани од јадење премногу леб.

Покажа дека луѓето кои јадат две или повеќе порции бел леб на ден имаат поголем ризик од дебелина отколку оние кои јадат една порција бел леб.

Го зголемува гладот

Обидот да го измамите гладот ​​со леб само ќе го зголеми вашиот глад со текот на времето. Повеќето видови леб се преработени, што значи дека содржат многу малку или воопшто не содржат хранливи материи. Затоа, кога го јадеме, нашето тело всушност не препознава никакво чувство на ситост. Сепак, телото ќе препознае шеќер во крвта и ќе додаде повеќе инсулин, сето тоа предизвикува уште поголем глад.

Честа болка во стомакот

Меѓу видовите леб со голем дел од влакна, се продаваат и оние на кои им се додадени влакна, како што се инулин и бета-глукан. И кога ќе ги консумирате во прекумерни количини, ќе се појави надуеност и гасови.

Предијабетес

Консумирањето премногу леб доведува до нездраво ниво на шеќер во крвта. Ова особено се однесува на високо рафинираниот леб, кој го купуваме во продавници и пекари. Ова го зголемува нивото на воспаление во телото, што предизвикува предијабетес, што е предупредувачки знак дека е зголемен ризикот од развој на дијабетес.

Висок крвен притисок

Високиот крвен притисок може да биде резултат на премногу внес на леб. Лебот и разните пекарски производи, според Американскиот центар за контрола и превенција на болести, се два главни извори на натриум, хранлива материја за која се знае дека го зголемува крвниот притисок. Дури и мала количина леб може да го зголеми ризикот од хипертензија.

Онколозите предупредуваат од исхраната да се исфрлат овие намирници

Бројот на заболени од оваа тешка болест се зголемува во последно време и затоа неопходно е да се препознаат симптомите.

Онколозите ги истакнуваат најчестите симптоми кои укажуваат дека настанал рак во телото. Секако, најдобриот начин е редовната посета на лекар и систематски прегледи кои често луѓето ги избегнуваат. Јасните сигнали се јавуваат дури кога болеста се развила, а тогаш веќе е доцна.

Слабост – ова е предизвикано од значаен губиток на крв, што доведува до губење на протеинот хемоглобин, чија главна функција на транспортот на кислородот до ткивата и органите, поради што се чувствува генерална слабост во телото.

Нагло губење на тежината – ако изгубите 5 килограми месечно од необјасниви причини, ова е аларм да се јавите на лекар. Тоа може да биде предизвикано од нарушено здравје на белите дробови, желудникот и органите за варење.

Покачена телесна температура – зголемената телесна температура која не поминува со денови е реакција на нарушениот имунолошки систем.

Болка – овој систем се појавува во последните фази од ракот.

Ракот е многу лоша болест која напредува брзо и затоа е важен редовниот преглед.

Превенцијата на ракот може да се постигне со усвојување на здрави навики:

  • Намалување на употребата на рафинирани масла.
  • Исфрлање на газираните сокови.
  • Да се намали исхраната на јадења од микровална.
  • Да се исфрли употребата на алкохол.
  • Да се намали користењето на преработена храна.
  • Да не се конзумира храна од пластична амбалажа.
  • Преработениот шеќер да се намали на минимум.
  • Овие намирници треба да се дел од исхраната:
  • Многу овошје и зеленчук.
  • Мед.
  • Протеини од зеленчук.
  • 2 чаши вода на празен желудник.
  • Здрави сокови.
  • Топла храна, но не зрела.

Популарно