Вкусни палачинки од компир: Рецепт за крцкаво уживање за сите сетила

Станува збор за стар рецепт којшто модерно го нарекуваме палачинки од компир. Важно е да е мек однатре и крцкав однадвор.

Овие традиционални палачинки од компири се многу барани како појадок, но можат да се подготват и како прилог за ручек или пак да се послужат со павлака и мајонез со зачини – како лесна вечера.

Едноставно и брзо се прават од само неколку состојки, а единствената напомена која би можела да се издвои е дека компирот испушта многу течност, па доколку процените дека е потребно да искористите повеќе брашно, слободно направете го тоа.

Состојки:

- 4 големи компири;

- 1 кромид;

- 1 јајце, изматено;

- 1 лажица сол;

- Мелен црн бибер по вкус;

- 2 лажици повеќенаменско брашно или повеќе по потреба;

- 1 шолја масло за пржење по потреба.

Подготовка:

Компирот и кромидот изрендајте ги во голема чинија. Исцедете ја вишокот течност.

Измешајте ги јајцата, солта и биберот. Додадете доволно брашно смесата да стане густа, од две до четири лажици, па измешајте.

Загрејте масло во тава, па во врелото масло ставете половина црпалка тесто и израмнете, па така направете палачинки со околу 1 сантиметар дебелина.

Пржете, свртете на другата страна, сè додека палачинките не заруменат.

Ставете ги палачинките на чинија обложена со хартија, а потоа сервирајте го јадењето.

Семките на ова овошје убиваат и до 80% канцерогени клетки

Најстрашната болест на 21 век е ракот и за негово истражување се трошат милиони долари за тезите да се пронајде лек за оваа пеколна болест. Колку што досега е познато, напредок се уште нема.

Од друга страна, статистиките покажуваат дека ракот е една од најпрофитабилните болести за фармацевската индустрија. Во ерата на Интернетот, можеме да видиме бројни приказни на луѓе кои се излекувале од рак на потполно природен начин, без хемотерапии и зрачење.

И од тоа можеме да заклучиме дека првото прашање е колку навистина знаеме за ракот и што ни е кажано. Фармацевската компанија едноставно не сака да ризикува на губитокот на огромните сретства.

Во тој контекст, истражувањето кое е спроведено во Универзитетот во Кентаки за ефектите кое семето на грозјето го има за лекување на рак, резултатите биле ветувачки.

Медицинските експерти откриле дека семето на грозјето убива и до 80% канцерогени клетки.

Оваа студија е објавена во списанието на Американската асоцијација за истражување на канцер и достапна е на увид до сите.

Доктор открива како најбезболно да го отстраниме ушниот восок

Повеќето луѓе, според експертите, неправилно ги чистат ушите. Освен стапчиња, некои луѓе користат и други, често опасни методи, кои не даваат добри резултати. Лекарите објаснуваат дека најважно е да се омекне стврднатиот церумен во ушите.

Посочуваат дека тоа најлесно се постигнува со капнување масло, додека во потешки случаи помагаат шприц и мешавина од оцет и алкохол.

Американскиот педијатар д-р Дејвид Гил нагласува дека никогаш не треба насилно да го отстранувате восокот од ушите, бидејќи за тоа има многу поефикасни методи, меѓу кои и користење на храна од кујната.

Доколку има големо количество на стврднат церумен во увото, многу е важно да го омекнете со масло, така што ќе потопите памук во масло и потоа ќе го ставите во увото без насилно да го туркате.

Потоа протресете ја главата, така што восокот ќе се движи кон надворешниот канал. Потоа почекајте две до три минути и ставете неколку капки масло во увото.

Ако ништо од ова не ви помага, тогаш измешајте оцет и медицински алкохол во сооднос еден спрема еден, а потоа исплакнете ги ушите со оваа смеса, користејќи шприц.

Популарно