Знаци што телото ги праќа ако се внесува премногу додаден шеќер

Прекумерното јадење шеќер може да има бројни здравствени последици, како што се зголемена телесната тежина, проблеми со спиењето, со варењето, или кариес... Но, не сите шеќери ги имаат истите одлики. Во таа смисла, се советува да се внимава на состојките во јадењата, на пр. да се бира непреработена храна и да се носат поздрави одлуки околу исхраната.

Фруктозата што се наоѓа во овошјето и зеленчукот, и лактозата во млечните производи - се природни шеќери за коишто не треба да има грижи, бидејќи таквата храна содржи и влакна и калциум. Додадените шеќери што често се наоѓаат во преработената храна, се оние што треба да се избегнуваат, а многумина консумираат премногу од нив. Додадени шеќери се сè она што се додава во храната за да биде послатка, вклучително и природни шеќери како мед и јаворов сируп, пишува „Евридеј хелт“ (Everyday Health).

- Иако некои додатоци можеби се поприродни од обичниот шеќер, тие можеби придонесуваат со калории, но не и со значителни количини на витамини и минерали, појаснува диететичарката Џесика Кординг.

Следат неколку знаци коишто телото ни ги испраќа ако внесуваме премногу додаден шеќер:

1. Зголемен апетит, глад и покачување на телесната тежина

Шеќерот ги задоволува нашите сетила за вкус, но не и нашиот стомак, според нутриционистката Кери Стонер-Дејвис. Без протеини, влакна и здрави масти, телото брзо го согорува шеќерот, што доведува до зголемена глад.

2. Раздразливост

И за чувство на нервоза и раздразливост, причината може да биде премногу шеќер. Истражувањата покажуваат дека превисоко ниво на шеќер може да го влоши расположението - до симптоми на депресија, како и да предизвика воспаленија...

3. Замор и недостаток на енергија

Бидејќи телото брзо го апсорбира шеќерот, и чувството на замор може да биде последица на премногу шеќер во исхраната.

4. Недоволно слатка храна

Ако храната веќе нема вообичаено сладок вкус како порано, и тоа може да биде знак дека внесувате премногу шеќер, а телото развило толеранција на високо ниво на слаткост.

5. Желба за слатки

Прекумерното внесување шеќер може да доведе до зависност. Така е зашто шеќерот го активира центарот за задоволство на мозокот, зголемувајќи го нивото на допамин, што потоа ја поттикнува желбата за слатки.

6. Висок притисок

Истражувањата покажуваат дека прекумерниот внос на засладени пијалаци има битна и значајна поврзаност со високиот крвен притисок.

7. Акни и брчки

Прекумериот внос на шеќер може да придонесе за појава на акни, а долгорочно може да предизвика и предвремено стареење на кожата. Тоа е така бидејќи шеќерот лачи непотребни материи што поттикнуваат стареење на кожата.  

Недоволниот сон во бременоста влијае врз невро-развојот кај детето

Бремените жени кои не спијат доволно може да предизвикаат поголема опасност од подоцнежен невро-развој кај детето, посочува ново истражување на Медицинскиот универзитет на Анхуј во Хефеј, источна Кина.

Кај мајките кои во бременоста спиеле во просек помалку од седум часа навечер, влијанието врз невролошкиот развој на бебето бил особено очигледен кај момчињата. Тоа, пак, има последици околу емоционалните, бихејвиоралните, моторните, когнитивните или говорните вештини кај бебињата и е поврзано со нивоата на Ц-пептид во крвта од папочната врвца, како и со лачењето инсулин, се вели во трудот.

Краткото спиење при бременоста претходно беше поврзувано со повисока нарушена толеранција на гликоза, отпорност на инсулин и гестациски дијабетес, што само по себе може да влијае на развојот на бебињата, според истражувачите.

- Со расветлување на врската меѓу сонот на мајката во бременоста и невро-развојот на децата, нашиот труд ги охрабрува семејствата и носи знаење што може да обликува поздрави навики за време на бременоста и за благосостојбата на следното поколение, изјави д-р Пенг Жу, одговорен за истражувањата.

Научниот труд сепак не може да докаже дека лишувањето од сон директно предизвикува доцнење во невро-развојот. Сепак, се знае дека гликозата кај мајката за време на бременоста може да влијае на секрецијата на феталниот инсулин, што е познато дека има влијанија на невролошкиот систем кој штотуку почнува да се обликува.

Пристигнаа 11.520 вакцини за Ковид - вакцинацијата во Скопје ќе се одвива во една поликлиника

Министерството за здравство информира дека се обезбедени нови количини вакцини против ковид-19.

Станува збор за 11.520 дози кои во текот на неделава ќе бидат дистрибуирани до здравствените домови. За таа цел, сите заинтересирани граѓани кои сакаат да примат вакцина против ковид-19, може да се обратат до најблискиот здравствен дом. Во Скопје, вакцинацијата ќе се одвива во поликлиника Бит Пазар. 

Инаку, вакцините се наменети за возрасни и адолесценти над 12 години.

Потсетуваме дека вакцинацијата претставува најдобра и најефикасна мерка за заштита на здравјето на населението од заразни заболувања.

Министерството за здравство во континуитет ја следи состојбата со ковид-19.

Не го чувајте чоколадото во фрижидер

Чувањето чоколадо во фрижидер придонесува тоа да придобие лош вкус. Според стручњаците и познавачите, тоа е лошо од неколку причини, пишува порталот „Индекс“.

Имено, чоколадото лесно може да ги апсорбира вкусовите на другите намирници во ладилникот, па тоа, се чини, е главна причина за губење на слаткиот вкус. Промената на бојата е уште еден проблем што се јавува кога влагата во фрижидерот влијае врз шеќерот во чоколадото, којшто се јавува на површината и тоа добива „бледа“ боја.

Се препорачува чоколадото да се чува на место каде што температурата е меѓу 12 и 18 Целзиусови степени.

Популарно