Слатко или мармалад од јагоди

Веќе е сезона на јагодите, а уште малку нивната цена ќе се снижи и тоа е погоден момент за вас да направите слатко или мармалад од нив, и да продолжите да уживате во нивниот вкус и за време на зимската сезона. Како да приготвите слатко или мармалад прочитајте подолу.

Слатко од јагоди

slatko-jagoda-slika-70610

Потребни состојки

1кг јагоди

1кг шеќер

1 лимонтус

1 лимон

Подготовка

Јагодите се мијат и се чистат од рачките. Во сад со 150мл. вода се раствара лимонтусот, земаме дел од јагодите и ги ставаме во течноста да постојат 10сек. и ги вадиме. Истото го повторуваме со сите јагоди. Добро исцедените јагоди ги полеваме со сок од еден лимон. Потоа во тенџере ставаме ред јагоди ред шеќер, се додека ги потрошиме. Го оставаме тенџерето да отстои преку ноќ. До сабајлето јагодите си пуштат сок и ги ставаме да се варат на јак оган. Ова слатко не се промешува, па затоа треба тенџерето да е доволно големо за да не може да претече. Откако ќе се свари (од 15 до 20 мин.) го тргаме слаткото од оган му ја тргаме пената, го покриваме со влажна крпа и го оставаме да стои 15мин. За тоа време јагодите пуштат вода и затоа после 15мин. го враќаме слаткото уште 5 мин. на јак оган. Го тргаме од оган му ја отстрануваме пената и го покриваме со влажна крпа и го оставаме да се излади, па потоа го собираме во тегли. Вака подготвеното слатко нема да се расипе.

Мармалад од јагоди

dzem-od-jagodi

Потребни состојки

3кг јагоди

1 кило и 200 грама шеќер

1 лимон

Подготовка

Јагодите се чистат од петелките и се мијат. Потоа се ставаат во поголемо тенџере ред јагоди, ред шеќер, да се заврши со шеќер. Пред да се стави последниот ред шеќер, се` се прелива со сокот од лимон. Тенџерето се покрива со капак и се остава во фрижидер 24 часа. За тоа време јагодите ќе пуштат сок, а шеќерот ќе биде делумно стопен.

Следниот ден се вари мармаладот. Ако сакате во мармаладот да има парчиња јагоди треба да го мешате дури се вари. Јас повеќе сакам кога е компактен, па затоа кога ќе се стопи шеќерот јагодите ги пасирам со рачен блендер. Ако не мешате или блендирате, ќе добиете слатко.

Мармаладот се вари околу 2 часа на среден оган. Јас вадам на чинивче и кога ќе се олади гледам дали е доволно густо. Внимавајте да не го преварите, но не чини и да е недоволно сварено.

На крај извадете ја пената и сипете го мармаладот во топли тегли. Наполнетите тегли завиткајте ги во ќебе и оставете ги така додека не се оладат.

Следниот ден теглите може да ги складирате на местото наменето за чување зимница.

Tри хороскопски знаци се ментално најсилните меѓу припадниците на зодијакот

Секој хороскопски знак има свои квалитети, но особено се истакнуваат луѓето родени во овие 3 знаци. Тие се предодредени за голем успех.

Неуспехот не им е опција, се што ќе започнат го претвораат во успех.

Ова се трите ментално најсилни хороскопски знаци:

Овен

Овенот е полн со енергија, виталност и е многу активен на сите полиња. По природа е љубопитен и амбициозен, па на секој чекор ќе наиде на можност да создаде успешен бизнис и да заработи пари.

Стравот е непознат за претставниците на овој знак, па затоа секогаш се подготвени за нови предизвици. Од друга страна, тие често делуваат премногу импулсивно, па секој Овен има барем еден непријател во својот живот. Тие не се плашат да го кажат своето мислење и затоа може да биде многу тешко да се работи со нив. Нивните најдобри квалитети се лидерството, енергијата и бестрашноста.

Шкорпија

Претставниците на овој знак имаат многу силен карактер. Ова е особено точно на емотивно ниво, бидејќи нивната страсна природа ги прави незапирливи. Кога размислуваат за нешто, не се откажуваат додека не постигнат успех. Имаат силен карактер и импулсивен темперамент.

Шкорпиите обично се многу критични, донекаде арогантни, а односите со нив често се полни со тешкотии. Нивните најдобри квалитети се решителност, истрајност и способност за постигнување цели.

Лав

Лавот е доминантен и роден лидер, па соодветно, неуспехот не е опција за него. Не се плаши од ништо и сака да стекнува познанства, да започнува бизниси и да наоѓа иновативни решенија.

Сепак, сето тоа понекогаш им се “удира од глава“, па импулсивно можат да направат погрешен чекор. Сепак, бидејќи се креативни, брзо се извлекуваат од секаква неволја.

Нивниот најдобар квалитет е харизмата со која зрачат и одлучноста да бидат најдобри во се.

(Видео) Необичната вештина на еден професор го освои Интернетот

Што е потешко, да се биде омилен професор или еднакво да се користат двете раце?

На тоа која рака ја користиме влијае контра страната на хемисферата на мозокот, па одредени експерти сметаат дека кај луѓето кои подеднакво се служат со двете раце ниту една хемисфера не им е доминантна.

Но, со сигурност можеме да кажеме дека еден професор по ликовно образование доминира во вниманието кое успева да им го привлече на своите ученици. Во продолжение погледнете го видеото.

Во Италија, ресторан наплатил две евра за празна чинија

Во италијански ресторан на гости им наплатиле дополнителни две евра за празна чинија. Имено, извесна Селваџија Лукарели побарала сад повеќе за нејзината ќерка да ги проба тестенините, а на сметката се појавила и таа чинија. Откако посетителката ја објави сметката на својот интернет-простор, и регионалниот гувернер Џовани Тоти јавно го осуди овој потег на ресторанот.

По лавината интернет-коментари, се огласи и Ида Германо, сопственичка на угостителскиот објект „Остерија дел Каволо“ што се наоѓа на брегот на Џеновскиот Залив.

– Трошоците се оправдани бидејќи тоа е повеќе работа за нас… Оти повеќе чинии за нас значат повеќе садови за миење, рече таа.

Инаку, само неколку дена претходно друг турист во Италија објави дека и сечењето сендвич во ресторан на езерото Комо му било наплатено. И тука сопственичката на ресторанот се правдала дека „дополнителните барања имаат своја цена“, пренесува „Ла република“.

Популарно