Според нутриционистите ова се најдобрите протеини што треба да ги конзумирате

Протеините се клучни за обновување на клетките и ткивата, а исто така помагаат во стабилизирање на шеќерот во крвта и задоволување на гладот. Во вашата исхрана треба да вклучите квалитетни протеини со малку маснотии за ефикасно да изгубите тежина и да го зајакнете и подобрите целокупното здравје.

На пример, масните парчиња месо содржат протеини, но во исто време се полни со заситени масти, соли и други нездрави состојки. Животинските протеини содржат 9 аминокиселини кои се нарекуваат есенцијални бидејќи се неопходни за изградба на протеини, хормони и невротрансмитери, а нашето тело не може да ги произведе, туку мора да се внесуваат со храна. Растителните извори на протеини исто така содржат аминокиселини и можат да бидат дел од здрава и разновидна исхрана.

Нутриционистите составија листа на 7 најдобри висококвалитетни извори на протеини - растителни и животински.

Јајца

Според диететичарката Џули Ептон, јајцата се сметаат за најдобар протеин.

„Јајцата се златен стандард затоа што имаат најмногу аминокиселини. Во однос на биолошката вредност, јајцата имаат 100 поени, а говедското месо 80. Само протеинот од сурутка има повисока оценка - 104 поени“, објасни таа.

Гради од живина без кожа

Градите од пилешко и мисиркино се идеални за билдање, поправка и одржување на мускулната маса бидејќи природно имаат малку заситени масти и сол. Градите од живина без кожа се добар извор на витамин Б, кој е од суштинско значење за синтезата на ДНК, производството на енергија и здравјето на мозокот, а содржат и антиоксиданс селен, кој е важен за имунитетот и здравјето на тироидната жлезда.

Лосос и сардини

Овие масни риби се богати со протеини и природно имаат малку сол и заситени масти, а во исто време се одличен извор на омега-3 масни киселини.

Висококвалитетни растителни протеини

Некои растителни протеини ги содржат сите 9 есенцијални аминокиселини, но повеќето не.

„Ако сте веган или вегетаријанец, многу е важно да јадете разновидна исхрана за да ги задоволите основните потреби“, велат нутриционистите.

Тофу

Тофуто е целосен протеин кој ги содржи сите 9 есенцијални аминокиселини. Тој е одличен извор на железо и калциум и е богат со изофлавони, кои се чини дека помагаат во заштитата од срцеви заболувања, остеопороза и некои видови на рак.

Ф'стаци

Ф'стаците се едни од јаткастите плодови со највисока содржина на протеини. Исто така се добар извор на влакна и незаситени масти. Овие три хранливи состојки заедно во комбинација ги прават ф'стаците моќен потиснувач на апетитот кој може да ве спречи од прејадување.

Леќа

На леќата ѝ недостасуваат есенцијалните аминокиселини цистеин и метионин, но не дозволувајте тоа да ве спречи да ја вклучите во вашите оброци. Таа е одличен извор на растителни протеини. Една чаша обезбедува околу 18 грама протеини и 15 грама влакна за намалување на холестеролот, што е речиси една третина од вашите дневни потреби за влакна.

„Полна е со процијанидини и флаваноли, кои се моќни антиоксиданси со антиинфламаторно и невропротективно дејство“, велат нутриционистите.

Не заборавајте да јадете различни растителни протеини за да го снабдите вашето тело со сите есенцијални аминокиселини што му се потребни.

Ослободете се од нив со природен третман за акни

Користете медицински масла

Како да ги третираме со помош на природни есенцијални масла, напиша Невен Карин, фитотерапевт, духовен и енергетски исцелител, за магазинот „Сенса“.

„Најчеста грешка при лекувањето на акните е употребата на разни средства за чистење на лицето, кои во исто време ја отстрануваат природната заштита на кожата, што ја прави уште поранлива. Инаку, сапуните обично имаат pH вредност од околу 9 или 10, што го отстранува киселиот слој на кожата, оставајќи ја многу ранлива. За споредба, 0 е исклучително кисела, а 14 е исклучително базна, додека 7 е неутрална pH вредност, што е воедно вредноста која ја има водата. Нашата кожа треба да има природна pH вредност од 5, што е малку кисела, но честото миење и употребата на разни производи кои немаат соодветна pH вредност доведува до нерамнотежа, оставајќи ја нашата кожа незаштитена. Поради оваа причина, многу е важно да се врати природната pH вредност на кожата по употреба на такви производи или отстранување шминка. Кожата со акни бара упорност и редовна примена и најдобро е третманот да биде индивидуализиран“.

Масло за општа нега на кожа погодена од акни

  • 10 мл масло од лешник
  • 8 мл сквалан
  • 5 мл масло од таману
  • 5 мл масло од јојоба
  • 8 капки есенцијално масло од чајно дрво
  • 7 капки есенцијално масло од лаванда
  • 5 капки есенцијално масло од германска камилица
  • 2 капки антиоксидативен екстракт од рузмарин

Истурете ги сите состојки во шише од 30 мл, добро протресете и нанесувајте ги на местото погодено од акни 1-2 пати на ден, идеално на кожа навлажнета со соодветен хидролат или лосион.

Овошје што може да ви предизвика надуеност

Консумирање на одредени овошја понекогаш се поврзува со надуеност. Диететичарите тврдат дека постојат три вида на овошје чијшто внес треба да биде ограничен доколку страдате од овој проблем.

Јаболка

Иако можеби се најпопуларното овошје, јаболката се богати со влакна, што може да предизвика надуеност кај оние со чувствителен дигестивен систем. Исто така, јаболката содржат пектин, кој е тешко сварлив за некои луѓе и може да предизвика гасови и надуеност.

Лубеница

Лубеницата е омилено летно уживање со причина. Полна е со витамини и минерали, но и вода, што понекогаш може да доведе до привремена надуеност.

Манго

Мангото има многу хранливи материи, но и влакна и фруктоза, што може да биде причина за надуеност кај луѓето со чувствителен стомак. Природните шеќери и влакна во мангото може да ферментираат во дигестивниот систем, што доведува до гасови и надуеност.

Кора од лубеница го враќа сјајот на кожата и ја хидрира

Кората од лубеница може да направи чуда на вашата кожа. Освен што третманот со замрзнати коцки од кората ќе ја направи вашата кожа мека и сјајна, ќе помогне и при проблеми со акни.

Наместо да ја фрлите кората од лубеница, можете да ја користите за смути, десерт, па дури и да ја киселите. И додека ова овошје е одлично по својот вкус и својства за нега на кожата, неговата кора исто така е полна со придобивки.

Значи, следниот пат кога ќе сакате да фрлите кора од лубеница, запомнете дека можете да ја користите така што ќе ја исечете на коцки, ќе ги замрзнете и ќе ѝ пружите освежувачки третман на вашата кожа.

За почеток, ќе треба да ја исечете лубеницата и да го отстраните делот за јадење (т.е. да го јадете). Потоа исечете ја кората на парчиња, ставете ја во блендер и направете паста од неа. Потоа истурете ја смесата во здела со мраз и чувајте ја во замрзнувач неколку часа. Извадете една коцка и нежно тријте ја во пределот на лицето и вратот. Повторете го ова секој ден.

Оваа постапка е навистина многу едноставна, и веројатно се прашувате зошто мора да има коцки мраз. Имено, коцките мраз, генерално, се одлични за кожата. Тие го одржуваат вашето лице свежо и подмладено, а исто така можат да помогнат при акни, болни мозолчиња, црвенило и иритација на кожата. Исто така коцките мраз се одлични за одржување на младешко лице. Тие можат да помогнат при предвремено стареење и појава на брчки.

Една коцка мраз пире од лубеница дневно треба да биде доволна за да ѝ даде природен сјај на кожа.та Кората од лубеница ја прави кожата мека и сјајна и совршено ја навлажнува. Исто така, делува како природен тоник.

Покрај тоа, ако имате мрсна кожа и сте повеќе склони кон појава на акни, кората од лубеница во форма на коцка мраз може да го елиминира вишокот маснотии од површината на кожата и да ги исчисти порите. На тој начин вашето лице може да стане чисто редовно користејќи ја оваа рутина, пишува The Indian Express.

Популарно